Het Atlantische dieet is misschien wel beter dan het alom geprezen Mediterrane dieet. Wetenschappers hebben ontdekt dat het dieet afkomstig uit de noordelijke regio’s van Spanje en Portugal het risico op het krijgen van het metabool syndroom aanzienlijk vermindert.
Het Atlantische dieet lijkt op het Mediterrane dieet, maar de focus ligt op gestoomd en gekookt, in plaats van gebakken of gefrituurd eten. Stoven behoudt de natuurlijke smaken van het voedsel en voorkomt vorming van schadelijke stoffen zoals acrylamide, die zich bij het bakken wel vormen. Ook komen de voedingsstoffen in het voedsel beter beschikbaar, waardoor ons lichaam ze gemakkelijker kan opnemen.
Aan het onderzoek deden 231 families mee, bestaande uit 518 volwassenen. De helft van de groep volgde het Atlantische dieet, de andere helft van de groep at hun normale dieet. De groep die het Atlantische dieet volgde kreeg ook voedingslessen, een kookworkshop, een receptenboek en voedingsproducten om mee te koken.
Na 6 maanden ontwikkelde 3% van de interventiegroep het metabool syndroom, terwijl 7% van de controlegroep dit deed. De interventie had een positief effect op de tailleomtrek, het gewicht, en het HDL cholesterol. Bloeddruk, bloedglucose en triglyceride niveaus bleven gelijk.
Wat het Atlantische dieet precies inhoudt, is nog onduidelijk. Dit geldt ook voor het Mediterraanse dieet. Het lijkt vooral een leefstijl te zijn, die qua menu focust op veel groenten en fruit en beperkt dierlijk voedsel.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.