Wat is vers? Voor culinair journaliste Puck Kerkhoven bestaat er niets verser dan groenten, kruiden en vruchten uit eigen tuin, net geplukt. Maar op een natuurlijke manier rijpen, roken, stomen, inleggen en producenten niet te ver weg, maken het voor haar ook mogelijk, om een product vers te noemen.
Echt vers zijn voor mij groenten, kruiden en vruchten uit eigen tuin geplukt. Gelijk opgegeten of verwerkt. Van de buren of uit de pluktuin op fietsafstand mag ook. Eieren die ik zelf ophaal bij de kippenboer, verse kaas, boter van de zuivelboerderij uit de buurt, dagverse melk, karnemelk, yoghurt, room. En uiteraard zonder toevoegingen die de houdbaarheid moeten verlengen, want ik hoef het niet lang te bewaren.
Persoonlijk kennen
Vers onbewerkt vlees en gevogelte van de eco-slager die zijn (pluim)veehouders persoonlijk kent, die zicht heeft op de hele keten en die het hele beest gebruikt, ook vers. Ook hier geen houdbaarheidsverlengende toevoegingen.
Vis, schaal- en schelpdieren, zo uit het water of de dagvangst van de boot. Zelf fileren en vervolgens bereiden tot gerechten.
Zelfgebakken brood, gebak en koekjes, van verse ingrediënten.
Vers zijn voor mij ook nog steeds producten die op een natuurlijke manier zijn gerijpt (kaas), gerookt, gedroogd, gestoomd, ingelegd (vlees en vis). Voorwaarde is dat er een korte lijn zit tussen mij en de producent, kortom lokaal.
Verse seizoensgebonden groenten, kruiden en fruit, in zijn geheel en onbewerkt (!), die je in de winkel kunt kopen. Een krop sla ja, een zakje gesneden en gewassen slamix, nee. Maar ook groenten en fruit die op een dag na de oogst, zonder toevoegingen, zijn diepgevroren of geweckt. Ik bedoel hiermee nadrukkelijk het pure product en geen bereide gerechten, maaltijdcomponenten of condimenten zoals sambal en mosterd.
Pure yoghurt ja, aardbeienyoghurt nee
Dagvers brood en gebak van de bakker die in eigen bakkerij zijn deeg maakt, laat rijzen en afbakt. Niet erg als het na 2 dagen oudbakken is, dan is het toch al op. Of ik maak er lekkere oud-brood toepassingen mee.
Eieren en dagverse zuivel (onbewerkt) in de winkel gekocht. Yoghurt puur ja, aardbeienyoghurt nee.
Dagvers geperst sap ja, wijn en bier helaas ;) maar nee, die hebben nog steeds weinig met vers te maken.
Dit artikel afdrukken
Persoonlijk kennen
Vers onbewerkt vlees en gevogelte van de eco-slager die zijn (pluim)veehouders persoonlijk kent, die zicht heeft op de hele keten en die het hele beest gebruikt, ook vers. Ook hier geen houdbaarheidsverlengende toevoegingen.
Vis, schaal- en schelpdieren, zo uit het water of de dagvangst van de boot. Zelf fileren en vervolgens bereiden tot gerechten.
Zelfgebakken brood, gebak en koekjes, van verse ingrediënten.
Vers zijn voor mij ook nog steeds producten die op een natuurlijke manier zijn gerijpt (kaas), gerookt, gedroogd, gestoomd, ingelegd (vlees en vis). Voorwaarde is dat er een korte lijn zit tussen mij en de producent, kortom lokaal.
Verse seizoensgebonden groenten, kruiden en fruit, in zijn geheel en onbewerkt (!), die je in de winkel kunt kopen. Een krop sla ja, een zakje gesneden en gewassen slamix, nee. Maar ook groenten en fruit die op een dag na de oogst, zonder toevoegingen, zijn diepgevroren of geweckt. Ik bedoel hiermee nadrukkelijk het pure product en geen bereide gerechten, maaltijdcomponenten of condimenten zoals sambal en mosterd.
Pure yoghurt ja, aardbeienyoghurt nee
Dagvers brood en gebak van de bakker die in eigen bakkerij zijn deeg maakt, laat rijzen en afbakt. Niet erg als het na 2 dagen oudbakken is, dan is het toch al op. Of ik maak er lekkere oud-brood toepassingen mee.
Eieren en dagverse zuivel (onbewerkt) in de winkel gekocht. Yoghurt puur ja, aardbeienyoghurt nee.
Dagvers geperst sap ja, wijn en bier helaas ;) maar nee, die hebben nog steeds weinig met vers te maken.
In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dat doen lees je in De ontdekking van de ander.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Fraaie uiteenzetting Puck. Ben het denk >95% eens.
Deze zin viel me wel op: "Een krop sla ja, een zakje gesneden en gewassen slamix, nee."
De krop sla is niet vacuüm (CO2) verpakt waar dat heel vaak bij gewassen en gesneden wel het geval is. Ja, gesneden geeft veel meer rand oppervlak en vanaf daar begint het bederf, de tegenhanger van vers. Anderzijds is de zuurstof toevoer voor bederf nihil vanwege de verpakking.
Blijft een terugkerend punt bovenstaande in de serie vers. Zou fraai zijn als er meer duidelijkheid komt over wat er wel of niet is/wordt/moet toegevoegd bij vers gesneden om het te bewaren in de dichte verpakking.
Ik koop best vaak gesneden groente mixen voor de nasi. Wat mij opvalt:
a) Geen toevoegingen bij de ingrediënten lijst om het bewaarbaar(der) te maken
b) Na THT datum is het zakje drek met veel water
c) Hoe meer richting datum op de verpakking hoe meer bovenstaande al waarneembaar is > is te ruiken als het de wok in gaat al. Soms nog te proeven na bereiding in het hele gerecht.
d) Ik heb wel is het vermoeden dat onderweg in de keten niet goed met koel bewaren en vervoeren is om gegaan. Soms is het al vroegtijdig foute boel zoals omschreven bij a. Ik ben daar heel veel meer op gaan letten als ik een zak uit het schap pak in de winkel.
Aangaande koel bewaren vraag ik me ook wel is af hoe dat zit in de zomer als het in mijn auto ook gewoon 25 graden is. En dan ben ik met 5min thuis vanuit supermarkt naar huis. Hoe zit dat met voetgangers en fietsers en de lange autorit afstanden...
Tijd voor een goede koeltas innovatie voor de inkopen uit de vriezer en koeling?
Juist in het kader van vers?
Ik doe altijd boodschappen met de auto en er gaat praktisch altijd een koelbox mee. Daar doe ik als het warm is ook vaak dingen als boter, kaas en andere zuivelproducten in.
#1 Jeroen,
Veel sla en andere gesneden groente wordt door lange ijswater banen getransporteerd, waar ook nog chloor aan toegevoegd is, waarna het vocht zo veel mogelijk verwijderd wordt en met co2 verpakt wordt. Op deze manier wordt de houdbaarheid wat verlengd, maar bacterie vrij wordt het nooit.
Ton, is het gebruik van chloor bij het wassen van groente niet verboden?
#4 Henric,
Ik zou het niet weten. 3 jaar geleden heb ik vele groenteverpakkers bezocht in het kader van onze biostimulantenonderzoek. De meeste van hen gebruikte voldoende chloor in het ijswater om een chemisch mondkapje verplicht te stellen. (Mijn baard was toen nog wat steviger dus ik had een gedesinfecteerde keel en neus toen ik weer op straat stond. Misschien is het ondertussen verboden.