Gedroogde pasta is vrijwel onbeperkt houdbaar. Verse pasta is een ander verhaal. Of je maakt het zelf en eet het meteen op, of je koopt een verpakking met koelverse, zachte, pasta die bij nader inzien best wel lang houdbaar is. Zo'n 30 tot 90 dagen, mits op de juiste manier bewaard. Italiaanse onderzoekers ontwikkelden een manier om verse pasta nóg langer houdbaar te maken, tot wel 120 dagen. En ja, dan mag het volgens de Italiaanse wet nog altijd verse pasta heten.
In samenwerking met een pastaproducent in Altamura slaagden Italiaanse onderzoekers erin de houdbaarheid van verse pasta te verlengen tot 120 dagen. Volgens de onderzoekers helpt de ontwikkeling om voedselverspilling tegen te gaan, met mogelijke voordelen "voor de economie en het milieu, waarbij innovatie in bestaande productiemodellen wordt gestimuleerd".

De onderzoekers verpakten een serie van 48 porties trofie (korte, dunne gedraaide pasta) op de bekende manier met conventionele folie onder een verpakkingsatmosfeer bestaande uit 20% kooldioxide en 80% stikstof. Een tweede set monsters werd verpakt met een minder water- en zuurstofdoorlatende folie onder een atmosfeer van 40% kooldioxide en 60% stikstof. De derde set werd op diezelfde manier verpakt, maar bevatte pasta waarbij aan het pastadeeg een meerstammig probiotisch mengsel ('goede' bacteriën) was toegevoegd. Alle monsters werden bij 4 graden Celsius opgeslagen en toen begon het wachten.

In de conventioneel verpakte pasta bleek in de loop van 90 dagen het koolzuurgehalte af te nemen. Op die pasta groeiden zichtbare schimmels en nam het aantal zuurstofverbruikende micro-organismen toe. In de experimenteel verpakte monsters bleef de atmosfeer vrijwel stabiel en bleef schimmelgroei uit, zelfs na 120 dagen. In de probioticapasta bleek het aantal zuurstofverbruikende micro-organismen bovendien beduidend lager.

De nieuwe verpakkingswijze past volledig binnen de Italiaanse wetgeving met betrekking tot pasta, zegt co-auteur Francesca De Leo van de Italiaanse Nationale Onderzoeksraad. Met de probioticapasta - en de langere houdbaarheid - hoopt de pastaproducent nieuwe afzetmarkten te ontsluiten.