De huidige kostenstijgingen, als gevolg van inflatie en hogere energieprijzen, hebben nog meer impact. Niet alleen consumenten maken andere keuzes, ook telers. In een recente uitzending van WNL gaat millennial Jill Bleiksloot langs bij verschillende glastuinders.
Glasteelt
Bijna de helft van de Nederlandse glastuinbouwers zou overwegen te stoppen. Door de stijgende energieprijzen is het voor hen bijna onmogelijk rendabel te produceren. Telers krijgen op alle fronten met kostenstijgingen te maken. De kosten voor kunstmest, verpakkingen, brandstoffen, gewasbescherming, energie en arbeid rijzen de pan uit. Maar de prijs waarvoor ze hun producten kunnen afzetten, beweegt niet in gelijke mate mee omhoog. Het aanbod is immers nog zo ruim dat de verkoopprijzen onvoldoende stijgen.
Vollegrondstelers
Vollegrondstelers zullen blijven "zaaien en poten om wereldwijd de bevolking van voedsel te kunnen voorzien", schrijft Nieuwe Oogst. "Wij voelen de verplichting om bij te dragen aan het voorkomen van dreigende voedseltekorten," zegt Robert Schilder van veredelaar Bejo.
Maar ligt er straks nog 'genoeg' groente voor een betaalbare prijs in de winkels? Als de tuinbouw de kassen leeg laat staan, verdwijnen de tomaten, komkommers en paprika's of worden ze schreeuwend duur. Zo duur dat consumenten ze niet meer kopen. En als de Oekraïners hun akkers niet meer kunnen inzaaien, zullen er mogelijk kolen, sla en wortelen verdwijnen. Op zijn minst zal er een verschuiving plaatsvinden. Omdat Oekraïne zo'n belangrijke graanleverancier is, zullen vollegrondstelers in de landen ten westen van Oekraïne meer granen inzaaien.
"Er is meer nood voor brood," zegt Joost van Regteren van Bayer Vegetable Seeds. Dat zal onvermijdelijk ook ten koste gaan van de groenteteelt in de vollegrond. Dat zal het aanbod aan groente verminderen, waardoor de prijsdruk op het groenteassortiment van supermarkten en groentewinkels verder zal vergroten. Van Regteren vindt dat zorgelijk. In de WNL-uitzending blijkt dat aardappelen plaats zullen maken voor graan, zodat ook aardappelen duurder worden. Dat zou gebeuren omdat er te weinig zonnebloemolie is om de aardappelen in te frituren.
Op twitter maken critici die de markten voor groenten kennen korte metten met deze tekst. Volgens hen worden vollegrondstuinders niet verleid tot de teelt van graan. Ze hebben contracten met leveranciers die hen zullen houden aan de levering van groenten. Dat geldt zowel voor de teelt van groenten voor conserveren (blik en diepvries) als voor groenten die geteeld worden om vers verkocht te worden. Ook het feit dat de teelten heel gespecialiseerd zijn, zou een substitutie door graan in de weg staan.
Vollegronds teelten zul je vooral een verschil gaan zien tussen vers en conserven industrie, die laatste probeert altijd voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, een saldo net boven graan. Vers is een compleet andere markt, daar zal geen tot heel weinig verdringing zijn.
— Frank Luttels (@Frank_Luttels) April 11, 2022
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#17 Dick, verschil is naar welk teeltseizoen je kijkt. In maart-april jl. ging de discussie over zaaien van zomertarwe in dezelfde periode (oogst 2022). Daar was beperkt ruimte voor in het bouwplan. Nu gaat het over het zaaien van wintertarwe komend najaar, oftewel de planning van het volgende seizoen (oogst 2023) waarbij er meer aan het bouwplan kan worden gesleuteld.
Landelijk overzicht heb ik niet, maar telkens als ik in een supermarkt ben voor pret en toiletpapier, kijk ik naar voorraden. Zo zie ik dat het moeite kost om alle dagen goedkope tarwebloem (patentbloem) aan te bieden. De prijzen van 50, 60 cent per kilo zijn al dubbeltjes gestegen. Maar wie dacht vandaag pannenkoeken te gaan bakken moest gisteren verschillende winkels affietsen voor een pak bloem. Ja nee, dure mixen zijn er nog overal genoeg.
Onlogica, zeiden André Hoogendijk en Ronald Zom zeker terecht over dit item (zie de Update onder het bericht). Teelten gaan niet zomaar om omdat er planningen en reeds genomen en voorbereide/uitgevoerde beslissingen (incluis verplichtingen en zakelijke verbintenissen) aan vooraf gaan
Vandaag een bericht op RTL Z: Nederlands graan verbouwen met de dag interessanter.
De kop verraadt een medium dat te weinig is ingevoerd (Nederland verbouwt graan), maar wijst op het opportunisme dat zelfs de doorgaans sterk ingebedde agrosector begint te krijgen door de prijsopdrijvende onzekerheid op de markten.
Als de supers de prijsstijgingen die wij broodnodig hebben, netto doorberekenen valt de consumenten prijsstijging reuze mee. Cafetaria's verhogen ook direct prijs van een frietje met 25 cent, terwijl er maar voor 8 cent aardappel in zit. Focus daar eerst maar eens op.
André, ik snap nu de verwarring waar je op wijst. In de tekst hebben we nu onderscheid gemaakt tussen kasgroenten (tomaten, paprika, komkommers) en vollegrondsgroenten (een vorm van akkerbouw: kolen, sla, courgettes, meloenen, etc.).
De tekst maakte geen onderscheid en was daardoor te impliciet. Dank voor je opmerkingen daarover!