Terwijl in januari 2020 de gasprijzen zich net boven de 20 cent per kubieke meter bewogen, schoten ze in oktober door de 80 cent. Afgelopen week werd het niveau van €1,80 doorbroken. De prijzen zijn zodanig hoog dat tuinders niet meer rendabel kunnen produceren en dus hun kassen leeg zullen laten staan. Het productieverlies kan nergens worden opgevangen, zodat het aanbod van vruchtgroenten zal afnemen en consumenten hun meest geprefereerde groenten alleen tegen ongehoord hoge prijzen zal kunnen kopen.
Gas in de EU zo duur is vanwege de koude winter van 2020, de inhaalvraag van de markt, het staken van de Groningse gaswinning, het uit productie halen van vervuilender fossiele brandstoffen, uitgeschakelde kernreactoren in Frankrijk (zodat Nederland met gas opgewekte elektra moet leveren aan België dat normaal nucleair opgewekte stroom uit Frankrijk importeert) en een niet op de gevolgen daarvan anticiperend voorraadbeleid. De hogen prijzen werden omlaag gebracht door leveringen uit Rusland. Vanwege oplopende spanningen over de invloedssfeer waarin Oekraïne valt (Rusland of de Nato-landen) is die correctie onzeker geworden. Al die ontwikkelingen bij elkaar veroorzaakten de bijna vertienvoudiging van de gasprijs ten opzichte van de winter van 2019/2020.
De gascrisis is inmiddels zo groot dat geen sprake meer is van leveringszekerheid. Een koude winter, zoals die zich deze week al even liet voelen, kan bij de huidige voorraden (42% van de capaciteit) tot rantsoenering van gas dwingen. Volgens Glastuinbouw Nederland is dat een zaak waar de overheid beter op had moeten letten. In de wandelgangen lijkt alweer overlegd te worden over herstart van de Groningse gaswinning om de hoge prijzen tijdelijk omlaag te duwen. Gisteren meldde De Telegraaf dat een Armada van tankers met vloeibaar gas naar Nederland op weg is om te profiteren van de hoge prijzen in de EU. De prijzen daalden in reactie op het nieuws over de binnenvarende schepen tot €1,33 per kuub. Voorlopig is dat een prijs die zes keer zo hoog is als in de winter voorafgaand aan de coronacrisis, die een van de belangrijke oorzaken is van de markt- en prijsdisrupties die de economie treffen. Ook op dat prijsniveau zullen kassen uit productie gaan.
ABN Amro wees er afgelopen week op dat de gascrisis aantoont hoe afhankelijk de Nederlandse tuinbouw is van gas, ondanks alle duurzaamheidstaal over energieproducerende kassen die al een decennium uit de sector komt. Te verwachten is dan ook dat deze gascrisis het aanzien van de sector definitief zal veranderen. Hoe hangt af van de vraag of Nederland voldoende duurzame energie kan produceren en aan welke sectoren de politiek die wil alloceren.
Komende zomer zullen tuinders met een vast gascontract op 'oude prijsniveau's' dubbel en dwars verdienen door de schaarse aan vruchtgroenten. Te verwachten is dat zij op zoek gaan naar kassen die ze nu tegen interessante prijzen kunnen overnemen van stoppers, zodat de gascrisis bovendien voor een verdere opschaling van de bedrijven zal zorgen. Banken zullen het opportunisme van grootverdieners proberen te dempen door overbruggingskredieten voor stilstaande kassen te verstrekken.
Dank, Frank.
sorry Dick.... maar er is hier zoveel kennis verzameld in al die jaren die zwaar onderschat lijkt te worden in haar maatschappelijke waarden/ relevanties, waar niet op terug gegrepen wordt (ook niet bij de recente lijn over de suiker etikettering van rode wijn (de aandacht die Robert Hoenselaar ook gaf aan 'suikers' in een gezond dieet), de voortgaande misverstanden over vetten, waarover zoveel verhelderende discussies), al kan (wil) jij de juiste zoektermen invullen bij Google search.... (en al zitten die duimen, of 'appels', relevantie, daarin niet verdisconteerd)
Zal niet meer de aandacht vestigen op de enorm waardevolle rol (in ieder geval voor mij) die FL hierin gespeeld heeft. En dat is een compliment! Zonder jou was dit niet gebeurd.
ps binnen deze lijn heb ik de aandacht gevestigd op energiemogelijkheden, ook nieuwe mooi lijkende ontwikkelingen in windenergie als die relatief veel goedkoper producerende cube, ook kleinschalig, ook op daken, en zelfs bij weinig wind massaal toepasbaar door de ingebouwde windversneller, naast die bediscussieerde traditionele megamolens.... wie anders doet dit hier?
#57, Frank, je blijft pogen de aandacht af te leiden. Nee, we zijn een blad, geen Wikipedia. Had je dat nou ook nog niet begrepen?
Op zoektermen kun je overigens alles vinden. Ik sta er nog steeds versteld van. En wil je nu verder ophouden om de aandacht van het onderwerp in deze lijn af te houden?
Frank #57, nee.
Henric van der Krogt : is het echt geen optie om in de winter minder warmte (LED)behoeftige groenten te telen (als die winterpostelein, waar ik het over had, of paddenstoelen)? Landbouwsubsidies, waarop zoveel afgegeven wordt (terwijl er zo veel gesubsidieerd wordt, dat minder ten goede komt aan de wereld), gericht in te zetten op innovaties, creatief gebruik? (het kost ook veel - ook in milieu opzicht - om niét hier te produceren, kassen horen toch zeker een bijdrage te leveren in onze productie... al leveren boomgaarden , waarmee fruittelers een goede boterham verdienen, ook niet in de winter - al zouden daar misschien dan mestgevende hanen in kunnen scharrelen, vriestemperaturen zeldzaam nu ;) ).
Dick #48: OK. Toch nog even terugkomen op de essenties van Foodlog, al valt dat niet in deze lijn.
In de tijd op FL heb ik wel veranderingen gemerkt.
Eerst een grote focus op voeding, vele bijdragen van voedingswetenschappers, vele onderzoeken delend op dat gebied.
De diepte ingaand met inzichten in diëten, kritieken op vele oppervlakkigheden zoals over vetten, cholesterol, suikers. Micro nutriënten, lichamelijke impacten daarvan etc.
Al die waardevolle tijdrovende bijdragen vaak verdampt, lijkt het wel (al zouden die bijdragen wel eens een belangrijke impact gehad kunnen hebben op het herstellen van volvette zuivel?). Door de organisatie van de FL site?
Terugvinden daarvan heel moeilijk. Zonde.
Zeker ook omdat er nog steeds veel misverstanden heersen, die in die onderzoeken/ commentaren al ontrafeld zijn. Het wordt dan een neverending story... en ook ontmoedigend voor al die bijdragers, die al hun idealistische bijdragen, waarin ze veel moeite hebben gestoken om die met Nederland te delen, vergeten zien worden, wat niet motiveert om hiermee door te gaan.
Daar zou veel verbeterd in kunnen worden.
Maar veel werk. Om te beginnen misschien een uitgebreide zoekfunctionaliteit, sitemap met boomstructuur?. Zoals op onderwerpen, relevantie, waarderingen.
De betaaltoegankelijkheid nu is discutabel. Hiermee gaat ook het open source karakter verloren, en zal de willekeurige Nederlander al helemaal geen info meer zoeken op Foodlog, wordt het meer een exclusief clubje. Kunnen minder recente onderwerpen niet vrij toegankelijk worden? (die worden toch niet gelezen door de betalende leden nu)
Zijn de intenties van het oorspronkelijke FL (veranderingen bewerkstelligen?, inzicht in Food... als is de voorziening daarvan net zo belangrijk... teveel uit het oog verloren? Is de focus niet teveel verplaatst naar de productie en regulering kant?