Greenpeace hekelt de miljardenwinsten die een 20-tal grote agro- en voedingsbedrijven sinds 2020 hebben geboekt dankzij de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. De milieuorganisatie onderzocht de 20 grootste bedrijven in de graan-, kunstmest-, vlees- en zuivelsectoren, waaronder Nestlé, Danone, Cargill en Yara.

Het gaat om 7 Amerikaanse, 3 Chinese, 3 Braziliaanse en 2 Franse bedrijven, plus 5 gevestigd in respectievelijk Zwitserland, Noorwegen, Canada, Japan én Nederland (de van oorsprong Franse, in Amsterdam gevestigde handelsorganisatie Louis Dreyfus Company). De aandeelhouders van deze bedrijven verdienden in de boekjaren 2020 en 2021 $53 miljard.

Volgens de Verenigde Naties is $51,5 miljard nodig om de 230 miljoen meest kwetsbare mensen ter wereld te voorzien van voedsel, onderdak en levensreddende steun, zegt Greenpeace in het rapport 'Food Injustice'.

Volgens de Belgische Greenpeace-woordvoerder Joeri Thijs bezitten "een paar rijke families in feite zo goed als het hele wereldwijde voedselsysteem, op een moment dat de meerderheid van de wereldbevolking moeite heeft om rond te komen." Neem bijvoorbeeld de graanmarkt, die voor meer dan 70% gecontroleerd wordt door slechts vier familiebedrijven: Archer-Daniels Midland, Cargill, Bunge en Dreyfus. "Toch zijn zij niet verplicht bekend te maken wat zij weten over de wereldmarkten, met inbegrip van hun eigen graanvoorraden," zegt Thijs op VILT.

Greenpeace ontdekte dat onzekerheid over de werkelijke hoeveelheden graan in opslag na de inval van Rusland in Oekraïne een belangrijke factor was die speculatie op de voedselmarkten en opgeblazen prijzen aanwakkerde.

De organisatie roept beleidsmakers op om strengere regels in te voeren om een einde te maken aan het monopolie van een handvol bedrijven. Daarmee pleit Greenpeace voor een model van voedselsoevereiniteit: een collaboratief en sociaal rechtvaardig voedselsysteem, waar gemeenschappen en landbouwers controle en macht hebben over hoe het wordt vormgegeven.
  • Deel
Druk af