Slager Paul Wijffels vond een aantal jaren geleden een mooie locatie in een van de beste winkelstraten van Middelburg. Hij wilde echter meer dan alleen een slagerij. De ondernemer zou graag een versmarkt openen. Toen het pand van zijn buurman leeg kwam, zag de Zeeuwse slager zijn kans schoon. Samen met een architect en een retailspecialist werden plannen gemaakt. Wijffels huurde het hele pand en vond vier ondernemende versspecialisten die ruimte van hem wilden huren en zo ontstond in Middelburg een Verspassage.
De Verspassage werd een succes en de slagerijomzet maakte een geweldige groei door. De slagerij is uitgegroeid tot een smakelijke eetwinkel met hoogwaardige maaltijden, een mooi assortiment tapas, streekgebonden artikelen, internationale vleeswaren, maar ook zelfgemaakte producten zoals traditioneel gerookte rookworsten en grilproducten.
Wijffels is niet alleen trots op zijn slagerij. "Een versmarkt runnen is echt niet gemakkelijk, je moet leren geven en nemen. Je hebt te maken met collega-ondernemers die soms niet op dezelfde lijn zitten. In de loop van de tijd is er ook wel afscheid
Vijf gouden regels van Paul Wijffels
• Bespaar nooit op je locatie. Ga voor de beste.
• Werk hard en investeer je winst in de zaak.
• Kies voor positief ingestelde medewerkers en houd van ze.
• Lever de beste kwaliteit en reken de prijs die daar bij hoort.
• Maak persoonlijk contact met je klanten en laat ze vertellen wat zij willen eten.
bron: Bakkerswereld met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit is inderdaad een uitstekende manier om gespecialiseerde winkels met elkaar een compleet aanbod te laten bieden, waardoor een consument de super niet nodig heeft en voor zijn WC-papier en afwasmiddel nog even de Aldi doet. Gelukkig is Wijffels niet de enige. Er zijn er meer in het land. Er zijn zelfs straten waarin je alles nog vindt. Laten we er nou ook weer niet te negatief over doen.
Ik denk dat twee zaken nog veel belangrijker zijn:
- hebben die winkels met elkaar daadwerkelijk een beter aanbod dan de supers (een vakman zei me ooit: "vroeger keken de supers naar ons, nu kijken wij naar hen", maw de specialisten zijn hun specialisme teveel kwjt geraakt)?
- hebben consumenten zin om 4 keer in de rij te moeten staan en ook nog eens 4 keer af te moeten rekenen? Misschien moeten dit soort samenwerkingsverbanden eens goed nadenken hoe dat makkelijker kan. Zo prozaisch zijn gewone consumenten waar winkeliers het van moeten hebben nou eenmaal.
Dick, alles wordt beantwoord in jouw tweede vraag. Als je keuze wil (en in een andere draad hier was dat het leitmotiv) dan moet je kassa's doen. het is idioot te eisen dat 1 winkel jouw volledige assortiment in huis moet halen. Shop around!
Zelfs wanneer het alleen over supers gaat. In mijn kennissenkring (en dat zijn echt niet allemaal foodies, hoor) doet men gemiddeld vier verschillende supers aan op regelmatige basis: omdat de ene dit hebben, en de andere dat. En als men nu weer gaat roepen "daar heeft de moderne mens geen tijd voor", dan antwoord ik daarop: "niet waar"
- Honderdduizenden mensen shoppen wel dagelijks van de ene winkel naar de andere
- als je keuze wil, moet je zoeken Twee winkels hebben altijd meer aanbod dan één.
Meuk EN ratrace
of
meer keuze EN minder salaris
De tweede optie geeft een rijker leven.
Nick, ik ben bang dat ik het erg met je eens ben. Shop around, zeg je. Inderdaad, het is minstens zo leuk als surfen op het net. Gek dat mensen daar wel tijd voor nemen en het nog leuk vinden ook.
Kan het zijn dat er de afgelopen 30 jaar 2 menngen met succes in zijn geramd?
1. koken is moeilijk (daar om geen vers meer, cq. K-en-K)
2. boodschappen doen is vervelend
Als je dan opnieuw naar zo'n verspassage kijkt, kijk je opeens met heel andere ogen. Tis een vorm van 'superdenken'. Afijn, laat ik er maar niet te lullig over doen, anders krijg ik weer op m'n lazer.
Vier keer in de rij staan is voor sommiggen met weiig tijd natuurlijk niet handig maar zo'n verspassage is geweldig. Zou het niet handig zijn die passages van een uitgangspunt met veel kassa's te voorzien zodat je maar een keer hoeft af te reken. De etikettering op de producten kan zodanig zijn gecodeerd bij het aflezen bij de kassa dat iedere winkel zijn eigen omzet krijgt doorgegeven aan het eind van de dag.
Onlangs was ik voor werk in Wijk bij Duurstede - inderdaad de grote Dorestad-tentoonstelling in Leiden heeft er alles mee te maken. In het hartje van het stadje: prima slager, goede groentenboer, dito kaasboer en bakker. In de buitenring de supermarkten. Kijk, daar rijd ik dan wel weer eens een blokje voor om. Het ligt tenslotte niet voor niets op de rive gauche (van de Kromme Rijn ;0)