Microplastics zijn in staat om zowel groente als fruit binnen te dringen. Dat blijkt uit twee afzonderlijke studies. Dat doen ze door een soort houdini-act. Of het gevaarlijk is voor de gezondheid is nog niet duidelijk. Wel zou het een reden tot “grote bezorgdheid” moeten zijn onder volksgezondheidsdeskundigen, aldus de onderzoekers.
Hoogleraar Willie Peijnenburg van de Universiteit Leiden onderzocht met een Chinese collega onder meer de aanwezigheid van plastic in tarwe- en slagewassen. “Het was al bekend dat kleine deeltjes door planten kunnen worden opgenomen. Nu hebben we gevonden dat dat ook kan voor deeltjes die een stuk groter zijn dan we tot op heden hebben gezien,” vertelt Peijnenburg in het NOS Radio1-Journaal.
Margherita Ferrante van de Universiteit van Catania onderzocht met haar team de aanwezigheid van microplastics (<10 μm) in groente en fruit. De Italiaanse groep wetenschappers bestudeerde de plasticvervuiling in wortelen, sla, broccoli, aardappelen, appels en peren op Sicilië. Ze publiceerden hun bevindingen in Environmental Research.
De Plastic Soup Foundation vindt de vondst van beide studies opmerkelijk. Wetenschappers waren juist van mening dat dit soort plasticdeeltjes te groot zijn om door plantaardig weefsel heen te dringen zonder het te beschadigen. “Dit nieuwe onderzoek stelt dit idee ter discussie.” Op basis van deze nieuwe onderzoeksresultaten maakt de Plastic Soup Foundation zich samen met collega milieuorganisaties "ernstig zorgen" over onze voedselveiligheid.
Over de gezondheidsrisico's voor de mens is nog weinig te zeggen. De auteurs vinden dat er dringend toxicologisch en epidemiologisch onderzoek gedaan moet worden om de mogelijke effecten van microplastics op de menselijke gezondheid te onderzoeken. Directeur en oprichter Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation verwoordt het zo: “Als het in groenten terechtkomt, dan belandt het via planteneters ook in ons vlees en onze zuivel. We moeten nu uitzoeken wat dit met ons doet. Dit is onontgonnen terrein. Maakt plastic ons ziek?”
Uit een derde studie, vorige week gepubliceerd in Nature Nanotechnology, komt naar voren dat gewassen in bakken met nanoplastics (<100 nm) minder hard groeien, kleinere wortels hebben en minder sterk waren. Ze hoopten zich op in de planten. Het lijkt een aanwijzing dat de opbrengst, voedingswaarde en voedselveiligheid van gewassen door de verspreiding van kleine plastic deeltjes in het gedrang kunnen komen.
Dit artikel afdrukken
Opmerkelijk is dat de gevonden deeltjes groter zijn dan de gaatjes in de wortelPeijnenburg legt uit dat de deeltjes via de wortels of zijwortels middels opgezogen water binnendringen en zo in de eetbare, bovengrondse gewasdelen terechtkomen. Opmerkelijk is dat de gevonden deeltjes groter zijn dan de gaatjes in de wortel. Ze dringen de wortel binnen door een soort Houdini-act, de deeltjes vervormen zich een beetje en komen ze de plant binnen, aldus Peijnenburg. De deeltjes zouden onder meer in de landbouwgrond kunnen komen door plastic folies de gebruikt worden in de teelt. Het plastic breekt langzaam af waardoor er in de loop van tientallen jaren kleine deeltjes in het milieu terechtkomen. Het onderzoek moet nog gepubliceerd worden in Nature Sustainability, maar is al gedeeld met de Plastic Health Coalition in aanloop naar een conferentie over de relatie tussen plastic en gezondheid
Margherita Ferrante van de Universiteit van Catania onderzocht met haar team de aanwezigheid van microplastics (<10 μm) in groente en fruit. De Italiaanse groep wetenschappers bestudeerde de plasticvervuiling in wortelen, sla, broccoli, aardappelen, appels en peren op Sicilië. Ze publiceerden hun bevindingen in Environmental Research.
In bijvoorbeeld plastic flessenwater zitten in verhouding meer plastic deeltjes dan in de bestudeerde groenten en fruitAppels bleken de meest besmette fruitsoorten en wortelen de meest besmette groente. Gemiddeld gezien waren vruchten sterker besmet dan groenten. De grootste microplastics (2,52 μm) werden geïdentificeerd in sla, terwijl de kleinste (1,51 μm) werden gevonden in wortelen. Wel zitten er in bijvoorbeeld plastic flessenwater in verhouding meer deeltjes dan in de bestudeerde groenten en fruit. Toch zien de wetenschappers hun bevindingen als reden tot “grote bezorgdheid”.
De Plastic Soup Foundation vindt de vondst van beide studies opmerkelijk. Wetenschappers waren juist van mening dat dit soort plasticdeeltjes te groot zijn om door plantaardig weefsel heen te dringen zonder het te beschadigen. “Dit nieuwe onderzoek stelt dit idee ter discussie.” Op basis van deze nieuwe onderzoeksresultaten maakt de Plastic Soup Foundation zich samen met collega milieuorganisaties "ernstig zorgen" over onze voedselveiligheid.
Over de gezondheidsrisico's voor de mens is nog weinig te zeggen. De auteurs vinden dat er dringend toxicologisch en epidemiologisch onderzoek gedaan moet worden om de mogelijke effecten van microplastics op de menselijke gezondheid te onderzoeken. Directeur en oprichter Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation verwoordt het zo: “Als het in groenten terechtkomt, dan belandt het via planteneters ook in ons vlees en onze zuivel. We moeten nu uitzoeken wat dit met ons doet. Dit is onontgonnen terrein. Maakt plastic ons ziek?”
Uit een derde studie, vorige week gepubliceerd in Nature Nanotechnology, komt naar voren dat gewassen in bakken met nanoplastics (<100 nm) minder hard groeien, kleinere wortels hebben en minder sterk waren. Ze hoopten zich op in de planten. Het lijkt een aanwijzing dat de opbrengst, voedingswaarde en voedselveiligheid van gewassen door de verspreiding van kleine plastic deeltjes in het gedrang kunnen komen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Gros van de tuinbouwproducten groeit op, in, onder plastic. Als het voorzorgsprincipe wordt toegepast, een ban op plastic, hebben we een serieus probleem in de voedselvoorziening. Zelfs de kringloopvriendelijke groencompost en gft-compost zit vol plastic, omdat we als mensen zoveel plastic troep gebruiken en de wereld inslingeren, dat alles vervuild raakt. Ik maak me er als boer al jaren zorgen over, net als
over mijn organische stofvoorziening, mijn productie, mijn inkomen. Ik zou het ook wel eens willen weten.
Als chemisch vervaardigde stoffen ons lichaam binnenkomen moet ons lichaam wel in een verschrikkelijke goede conditie zijn om die er weer uit te werken. Onnatuurlijke en niet lichaamseigen stoffen moeten eruit voordat ze schade kunnen aanrichten. Dus net als bij Corona de zwaksten zullen er het meeste last van hebben.
Arnold, de natuur is één groot biochemisch vat. Kun je uitleggen wat je bedoelt met ‘chemisch’ gemaakte materialen of ‘stoffen’?
Ellende stapelt zich op van alle kanten. Vluchten kan niet meer. Maar gelukkig gaan we in dit haantje de voorste land wel van het aardgas af. Laat dit een troost zijn.
Ja Dick dat wist ik ook al een poosje dat in de natuur chemische processen plaats vinden.
Dat zijn zoals ik het noem lichaamseigen stoffen, van natuurlijke oorsprong. Daar kan ons lichaam mee omgaan mits ze maar in de natuurlijke balans bij ons binnen komen.
Chemische stoffen door de industrie geproduceerd, ook al lijken ze ogenschijnlijk op natuurlijke chemische stoffen, hebben blijkt uit de praktijk een andere uitwerking op ons lichaam zonder dat we de oorzaak weten aan te tippen. Dan zijn er fabrieksmatig geproduceerde stoffen die natuurlijk nergens op lijken daar heeft ons lichaam een hekel aan, en erger als onze conditie te wensen overlaat.Ik bedoel te zeggen, ze niet af kan voeren en ze hun schadelijke werk in ons lichaam kunnen doen.