0
Fotocredits: 'Bdelloid rotifer', Ian Sutton, via Flickr CC BY 2.0 DEED

Flash PerspectiefPlasticafbrekende diertjes zijn niet altijd goed nieuws

Raderdiertjes zijn een soort microscopisch zoöplankton. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ze microplastics tot nog kleinere stukjes kunnen kauwen. Dat is geen goed nieuws, want die kleinere stukjes, nanoplastics, zijn potentieel nog gevaarlijker. Elk raderdiertje kan tussen de 348.000 en 366.000 nanoplasticdeeltjes per dag produceren.

Microplastics zijn inmiddels overal op aarde te vinden, van de Alpen tot hoog in de lucht. In theorie kan elk microplasticdeeltje afgebroken worden tot 1.000.000.000.000.000 nanoplasticdeeltjes.

En dat doen die raderdiertjes dus ook, zoals we nu weten. Eerder was al bekend dat Antarctisch krill microplastics af kon breken. De onderzoekers kozen ervoor nu raderdiertjes te bestuderen omdat ze op plekken voorkomen waar ook veel mensen leven. In grote aantallen bovendien. In een meer werden 23.000 raderdiertjes per liter water gevonden. Ook hebben raderdiertjes een soort tanden.

Het vermoeden bestond dat die tanden microplastics konden fijnkauwen, en dat blijkt dus daadwerkelijk het geval. Volgens studieauteur Baoshan Xing zien de diertjes microplastics aan voor algen.

Phys.org - Zooplankton in ocean and freshwater are rapidly escalating the global environmental threat of plastics, finds study, 15 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.