4
Fotocredits: 'Plastic afval', Magda Ehlers, via Pexels

Flash PerspectiefPlasticrecycling veroorzaakt meer microplastics en concentreert gif

Plastic recyclen is goed, toch, en beschermt het milieu?

We leveren netjes wekelijks ons plastic in en bedrijven maken er dan weer nieuw plastic van. Dat proces is alleen niet zo schoon als je misschien zou denken. Een internationaal team van wetenschappers heeft becijferd hoeveel microplastics er in het afvalwater van een moderne state-of-the-art Britse plasticrecyler zit.

De getallen: 13% van het verwerkte plastic kwam in het afvalwater terecht. Na installatie van een filter bleek dat percentage omlaag te gaan naar 6%. Toch betekende dat nog steeds 75 miljard deeltjes plastic per kubieke meter afvalwater. Zonder filter komt er zo’n 2.933 ton microplastics de fabriek uit per jaar, met filter 1.366 ton. Volgens Erina Brown, de hoofdonderzoeker, is meer dan 80% van de deeltjes kleiner dan 5 micrometer. In de lucht rond de fabriek zweefden ook microplastics rond, waarvan 61% kleiner was dan 10 micrometer.

Hoe gevaarlijk dat nou echt is weten we nog niet precies.

Plasticrecycling lijkt z’n gouden randje te verliezen. Daar komt nog eens bij dat een recent Greenpeace rapport duidelijk maakt dat gerecyclede plastics extra hoge concentraties toxische stoffen bevatten omdat ze de gehele historie van aan plastic toegevoegde stoffen cumuleren. Denk aan vlamvertragers, benzeen en andere kankerverwekkende stoffen, milieuverontreinigende stoffen zoals broom- en chloordioxines, en talrijke hormoonverstoorders die veranderingen in de natuurlijke hormoonspiegels van het lichaam kunnen veroorzaken.

The Guardian - Recycling can release huge quantities of microplastics, study finds, 25 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Belinda van Loon
Belinda van Loon Permacultuur
  • #4
  • 1 jun '23
  • 15:57

Het is op te lossen door alleen nog maar 100% recyclebare plastics te fabriceren en die ook echt 100%, evt. via een statiegeldmethode (en schoon!), terug te winnen en alle 'single-use' plastics te verbieden of uitsluitend plant-based (maar dan zonder chemie zoals Fréderique omschrijft) te maken zodat deze zowel op een composthoop als in de verwerking van gft geen schadelijke componenten meer achterlaten. Inderdaad, een ander denkraam.

Saskia Ehrhardt
Saskia Ehrhardt Gezondheid
  • #3
  • 1 jun '23
  • 13:09

#2 Jammer dat hennep als grondstof zo rigoureus onder de mat is geveegd. Ook plastic kan (zoals praktisch alles, wat we nu uit olie of bomen maken) prima uit hennep gemaakt worden. Ik kan niet beoordelen of het product dan 100% schoon geproduceerd kan worden, maar ik durf er mijn kop onder te verwedden dat het een flinke slok op een borrel zou schelen!

Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #2
  • 1 jun '23
  • 11:40

Zelfs in gerecyclede ‘food grade’ plastic, blijken veel toxische stoffen te zitten, schrijft The Guardian naar aanleiding van een recente studie. Food grade plastic is het plastic wat toegestaan is rondom voedsel, dus voedselverpakkingen, maar bijvoorbeeld ook plastic borden, bestek en drinkbekers.

Niet alleen de accumulatie, maar ook het recycleproces zelf zorgt voor meer chemicaliën in het plastic.

Terwijl er strenge regels zijn rondom food grade plastic, vonden de onderzoekers toch veel sporen van non-food grade plastic in het gerecycled food grade plastic. Het non-food grade plastic zorgt ook voor meer toxische chemicaliën in het plastic

De maatschappij kan maar beter helemaal geen plastic meer gebruiken, ook niet gerecycled plastic, concluderen de onderzoekers.

Saskia Ehrhardt
Saskia Ehrhardt Gezondheid
  • #1
  • 26 mei '23
  • 10:31

Kijk nou! Hier hebben we een perfèct voorbeeld van hoe verkeerd het afloop als je een probleem probeert op te lossen, door meer te doen van hetzelfde waardoor het probleem oorspronkelijk veroorzaakt werd. Commerciële industrialisering heeft het plastic probleem veroorzaakt en nog meer commerciële industrialisering om dat probleem op te lossen veroorzaakt nieuwe en nog gevaarlijkere problemen.

Alles een uitvloeisel van een te krap denkraam, waar slechts één hersenhelft in past. We hebben een nieuw denkraam nodig. Definitief.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.