De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onder druk van de Italiaanse regering de steun voor het EAT-dieet ingetrokken. Een opmerkelijke stap, omdat het dieet wordt gezien als een belangrijke normatieve maatregel om voeding een kleinere impact te laten hebben op het mondiale leefmilieu en het klimaat.
De British Medical Journal (BMJ) meldde het nieuws gisteren. Het concurrerende medische blad The Lancet heeft zich verbonden met het initiatief EAT dat begon als een soort Scandinavisch Davos voor voedsel. Het initatief werd opgezet en gefinancierd door de Noorse mecenas Gunhild Stordalen en haar man Petter Stordalen. Gunhild is van huis uit arts; ze werd geboren in een idealistisch gezin. Ze trouwde met de hotel- en onroerend goed tycoon Petter Stordalen. Samen zetten zij de Stordalen Foundation op. Petter noemt zichzelf een milieuactivist.
De Stichting slaagde erin rond EAT een beweging op gang te brengen waarbij een groot aantal wetenschappelijk onderzoekers van naam en vaak activistische faam zijn aangesloten. Onder hen zijn de bekende Harvard voedingsprofessor Walter Willett en de Zweedse klimaatwetenschapper Johan Rockström van het Stockholm Resilience Center. Begin dit jaar publiceerden zij via het gerespecteerde en ook bij de EAT-beweging aangehaakte vakblad The Lancet het nieuwe EAT-dieet voor de wereld.
Op 28 maart jl. vond de lancering van de EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health plaats in de Zwitserse stad Geneve. Het initiatief wordt gesteund door de Noorse regering en zou in de eerste instantie ook steun krijgen van de WHO.
Italiaans protest
Vorige week protesteerde de Italiaanse regering tegen EAT-dieet dat de wereld in een grote klap duurzamer wil laten eten. Dat deed het land bij monde van Gian Lorenzo Cornado, de Italiaanse vertegenwoordiger bij de WHO. Hij waarschuwde dat een overstap naar het EAT-dieet zou leiden tot het verlies van miljoenen banen, de vernietiging van traditionele diëten die deel uitmaken van het cultureel erfgoed en de vrijheid van mensen om hun eigen keuzes te maken. Ook zette Cornado vraagtekens bij de wetenschappelijkheid van het goeddeels plantaardige dieet. De waarschuwing leidde ertoe dat de WHO zijn geplande steun voor het EAT-initiatief heeft ingetrokken.
De WHO erkent de Italiaanse klacht dat The Great Food Transformation van EAT weinig wetenschappelijk onderbouwd is en grote gevolgen zal hebben voor de economie en de boeren, die hun geld verdienen aan veeteelt en de productie van ‘ongezond voedsel’.
Opmerkelijk
De stap van de WHO is opmerkelijk omdat EAT onder gerespecteerde bestuurlijke (waaronder het Nederlandse ministerie van VWS), wetenschappelijke en commerciële organisaties weerklank vindt. Gisteren zei Wiebe Draaijer, bestuursvoorzitter van de grootste internationale agrarische financier Rabobank, tijdens een bijeenkomst in Brussel dat eten volgens EAT zal moeten als de wereld een toekomst wil hebben. Draaijer aarzelde niet om voor minder vlees te pleiten. Al eerder klonk de kritiek dat EAT een menu is voor moderne, van hun tradities losgekomen bewoners van stedelijke agglomeraties, maar de armsten in de wereld vergeet. De Britse roddelpers liet bij de publicatie van het EAT-menu in januari onmiddellijk weten dat het miljardairs echtpaar Stordalen er een voor milieuactivisten nogal vliegende en globetrottende leefstijl op na houdt, inclusief private jet. De Belgische pro-vlees voedingsdeskundige Frédéric Leroy schreef samen met een Britse socioloog een opinie op de site van European Food Agency (EFA) waarin hij de zakelijke en ideologische belangen van de Stordalens aan de orde stelt.
Willett en Rockström reageerden op de Italiaanse kritiek zoals verwoord door Cornado. Volgens hen heeft Cornado niet helemaal begrepen wat ze bedoelen. Toch trekt de WHO een andere, zij het opmerkelijke conclusie.
Dit artikel afdrukken
De Stichting slaagde erin rond EAT een beweging op gang te brengen waarbij een groot aantal wetenschappelijk onderzoekers van naam en vaak activistische faam zijn aangesloten. Onder hen zijn de bekende Harvard voedingsprofessor Walter Willett en de Zweedse klimaatwetenschapper Johan Rockström van het Stockholm Resilience Center. Begin dit jaar publiceerden zij via het gerespecteerde en ook bij de EAT-beweging aangehaakte vakblad The Lancet het nieuwe EAT-dieet voor de wereld.
Op 28 maart jl. vond de lancering van de EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health plaats in de Zwitserse stad Geneve. Het initiatief wordt gesteund door de Noorse regering en zou in de eerste instantie ook steun krijgen van de WHO.
Italiaans protest
Vorige week protesteerde de Italiaanse regering tegen EAT-dieet dat de wereld in een grote klap duurzamer wil laten eten. Dat deed het land bij monde van Gian Lorenzo Cornado, de Italiaanse vertegenwoordiger bij de WHO. Hij waarschuwde dat een overstap naar het EAT-dieet zou leiden tot het verlies van miljoenen banen, de vernietiging van traditionele diëten die deel uitmaken van het cultureel erfgoed en de vrijheid van mensen om hun eigen keuzes te maken. Ook zette Cornado vraagtekens bij de wetenschappelijkheid van het goeddeels plantaardige dieet. De waarschuwing leidde ertoe dat de WHO zijn geplande steun voor het EAT-initiatief heeft ingetrokken.
De WHO erkent de Italiaanse klacht dat The Great Food Transformation van EAT weinig wetenschappelijk onderbouwd is en grote gevolgen zal hebben voor de economie en de boeren, die hun geld verdienen aan veeteelt en de productie van ‘ongezond voedsel’.
Opmerkelijk
De stap van de WHO is opmerkelijk omdat EAT onder gerespecteerde bestuurlijke (waaronder het Nederlandse ministerie van VWS), wetenschappelijke en commerciële organisaties weerklank vindt. Gisteren zei Wiebe Draaijer, bestuursvoorzitter van de grootste internationale agrarische financier Rabobank, tijdens een bijeenkomst in Brussel dat eten volgens EAT zal moeten als de wereld een toekomst wil hebben. Draaijer aarzelde niet om voor minder vlees te pleiten. Al eerder klonk de kritiek dat EAT een menu is voor moderne, van hun tradities losgekomen bewoners van stedelijke agglomeraties, maar de armsten in de wereld vergeet. De Britse roddelpers liet bij de publicatie van het EAT-menu in januari onmiddellijk weten dat het miljardairs echtpaar Stordalen er een voor milieuactivisten nogal vliegende en globetrottende leefstijl op na houdt, inclusief private jet. De Belgische pro-vlees voedingsdeskundige Frédéric Leroy schreef samen met een Britse socioloog een opinie op de site van European Food Agency (EFA) waarin hij de zakelijke en ideologische belangen van de Stordalens aan de orde stelt.
Willett en Rockström reageerden op de Italiaanse kritiek zoals verwoord door Cornado. Volgens hen heeft Cornado niet helemaal begrepen wat ze bedoelen. Toch trekt de WHO een andere, zij het opmerkelijke conclusie.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hasna, ieder dieet moet gesteund worden door de wereldwijde productie van de belangrijkste, zo mogelijk locale ingrediënten. Is daar in dit geval ook iets over te zeggen?
Wicher, zie hier, hier en zeker ook hier hoe zowel ecologisch als economisch tegen lokale invullingen van voedsel en voeding kan worden aangekeken.
Dick die heb ik al allemaal goed gelezen, maar de italianen moeten toch een ander argument hebben. Misschien is het aardiger om Hasna het antwoord te laten geven en jij je daar niet mee bemoeid.
Beste Wicher T. Koetsier , het is me niet helemaal duidelijk wat je van me wilt weten. In de tekst hierboven heb ik geprobeerd de context waar EAT uit is voorgekomen te schetsen.
Het is de BMJ niet duidelijk waarom de WHO zich heeft teruggetrokken. Dat schrijft vandaag ook de Knack. De Italiaanse vertegenwoordiger bij de VN/WHO wijst op het inperken van individuele vrijheden, onbegrip voor lokale omstandigheden en effecten die de bestaande voedselketen in één klap opblazen. Dat kan ertoe leiden dat de voedselketen in de handen van nieuwe, en mogelijk slimme eigenaren terechtkomt. Die kunnen er een flink slaatje uit slaan dat meer met geld verdienen dan nobele doelen te maken heeft, lijkt de Italiaan te denken.
Beste Hasna, je antwoord is mij duidelijk. Eigenlijk wilde ik de discussie over dit onderwerp aanzwengelen om zo een discussie hierover op gang te brengen. Ik zie namelijk dat veel onderwerpen geen discussie opleveren. Bedankt voor je reactie.