De Wereldgezondheidsorganisatie slaat alarm over de gevolgen van de coronapandemie. Negatieve gevolgen voor de volksgezondheid én het milieu, door de enorme hoeveelheid medisch afval die zich heeft opgehoopt tijdens de pandemie. Naalden, testkits en (lege) vaccinflesjes, om de naar schatting 87.000 ton aan beschermende kleding die zijn aangevraagd via de Verenigde Naties maar niet te vergeten (Knack, 3.2). Alleen al in de miljoenen gebruikte testkits zitten zowel plastic als chemicaliën, die waarschijnlijk grotendeels in het afval terechtkomen. In een rapport wijst de WHO op de toenemende druk op de verwerkingssystemen voor medisch afval.

"Het is essentieel dat ons gezondheidspersoneel de beschikking heeft over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen”, zei WHO-topfunctionaris Michael Ryan. "Maar is het ook cruciaal dat wordt gegarandeerd dat het veilig gebruikt kan worden zonder negatieve gevolgen voor de omgeving.”

Om de medische afvalberg binnen de perken te houden, biedt de WHO een aantal aanbevelingen. Zo is het gebruik van handschoenen bij het vaccineren niet aanbevolen. Verder adviseert de WHO herbruikbare beschermingsmiddelen te maken, minder verpakkingsmateriaal te gebruiken of in ieder geval materiaal dat op milieuvriendelijke wijze kan worden afgebroken. Bij voorkeur zou dat lokaal geproduceerd moeten worden. En daarnaast zou er geïnvesteerd moeten worden in betere methoden om medisch afval te verwerken. Daar bedacht een Franse onderwijzer al eens wat voor: recyclen tot schoolspullen!

In Oostenrijk is de kogel door de kerk: het land voert als eerste EU-land een vaccinatieplicht in (De Telegraaf, 2.3). Op dezelfde dag dat Denemarken een einde maakt aan alle coronamaatregelen (AD, 3.3).
Dit artikel afdrukken