In zijn zaterdagse column in de Volkskrant steekt Martijn Katan de draak met de natuurlijkheid van voeding. Transvetten zijn slecht en zouden uit ons eten moeten verdwijnen. Dat vinden ook foodloglezers spontaan. Transvetten zijn onnatuurlijk, denkt iedereen. Nee hoor, zegt Katan, ze zijn wel slecht maar niet onnatuurlijk. Het is zelfs maar de vraag waarom de industrie wel transvetten uit zijn producten zou moeten halen als de natuur dat niet hoeft. Die gevaarlijke vetten zitten bijv. ook in de meest natuurlijke koemelk, m.n. in die van dames die buiten lopen.
Omdat Katan ervan houdt heilige huisjes door te prikken( bravo!), schrijft hij een lekker provocerende slotzin: "Natuurlijk is niet hetzelfde als gezond." Exit Michael Pollan, met zijn simpele oplossing ('eat food') tegen het zgn. nutritionisme, dat Katan zowel lijkt te omarmen als te bestrijden voor wat betreft te ver doorgeschoten gezondheidsklets.
Opnieuw bewijst Katan dat je je niet gek moet laten maken. Maar wat leert de Volkskrantlezer daar nou van? Er zijn 2 alternatieven:
- 'natuurlijk is ook al niet gezond'
- 'weet je, laat ook maar, dat gezondheidsgeklets'
Als we - zoals Katan de afgelopen tijd niet nalaat te onderstrepen - zo weinig weten over eten, hoe kun je daar dan het beste over communiceren?
De column vind je hieronder.
Dit artikel afdrukken
Omdat Katan ervan houdt heilige huisjes door te prikken( bravo!), schrijft hij een lekker provocerende slotzin: "Natuurlijk is niet hetzelfde als gezond." Exit Michael Pollan, met zijn simpele oplossing ('eat food') tegen het zgn. nutritionisme, dat Katan zowel lijkt te omarmen als te bestrijden voor wat betreft te ver doorgeschoten gezondheidsklets.
Opnieuw bewijst Katan dat je je niet gek moet laten maken. Maar wat leert de Volkskrantlezer daar nou van? Er zijn 2 alternatieven:
- 'natuurlijk is ook al niet gezond'
- 'weet je, laat ook maar, dat gezondheidsgeklets'
Als we - zoals Katan de afgelopen tijd niet nalaat te onderstrepen - zo weinig weten over eten, hoe kun je daar dan het beste over communiceren?
De column vind je hieronder.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Katan wil het waarschijnlijk overzichtelijk houden voor z'n lezers, maar je kunt niet zomaar natuurlijke en industriëel geproduceerde transvetzuren op één hoop gooien...
Leg 'ns uit waarom niet dan.
Dick, ik heb een klikbare link naar een pagina over vetzuren op Wikipadia onder "transvetzuren" gezet. Ik heb een kopie gemaakt van de volgende tekst.
Katan schrijft ook het volgende stukje. Nog steeds een sneer naar roomboter, verzadigde vetzuren en cholesterol. Er staan steeds meer wetenschappers op die het tegendeel bewijzen.In 1990 was het al bekend dat transvetzuren schadelijk zijn, in 2008 zit in het in fastfood ook al steeds minder en zelfs in koekjes en taart wordt het langzamerhand vervangen door gezonde oliën. Ik vind een tijdsbestek van 18 jaar nou niet echt een voorbeeld van succesvol polderen, eerder een bevestiging dat polderen niet succesvol is...
De theorie wil dat industrieel gemaakte transvetten door geen enkele desaturase-enzym kan worden verwerkt omdat ze recht zijn. En dat geldt voor de twee die wel in koeiemagen gemaakt worden (CLA en transvacceenzuur) wel. Dat zou met de 3D vorm van het molecuul te maken moeten hebben. CLA en TVA hebben ondanks dat ze transvetzuren zijn een knik.
PS: Ik ben niet zo van de ad-hominem maar sinds ik Martijn Katan bij De Leugen Regeert gezien heb, waarbij hij zonder ook maar een enkel argument te geven een uitzending van Radar afbrandde met laagbijdegrondse sneren jegens Ravskof, geef ik de man geen aandacht meer. Het internet is te vol met informatie en mijn tijd is te beperkt daarvoor.
Helder, Jacobus en P. Je hebt dus transvetten en transvetten. Die van moeder koe zouden zelfs tegen kanker kunnen helpen, zegt Wikipedia.