image
bron: RIVM

Europees gezien doet Nederland het juist uitstekend. Maar ik zou nou wel eens willen weten of oudere generaties het beter deden dan de huidige omdat ze wat dichter bij hun eten stonden.

In de zomer is er een verhoogd risico op voedselvergiftiging. Voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dat de reden om juist nu een campagne te starten tegen het groeiende aantal ziektegevallen door voeding. 'Wat je moet weten om veilig te eten!', zo luidt de titel van de nieuwe Postbus 51-campagne. Met posters en folders wil het instituut mensen wijzen op het belang van hygiëne bij het bereiden en bewaren van voedsel. In de zomer komen relatief meer gevallen van voedselvergiftiging voor. Oorzaak is het slecht gekoeld bewaren van levensmiddelen en onhygiënische praktijken bij de barbecue.

Infectie
Zo'n driehonderdduizend tot 750 duizend Nederlanders lopen jaarlijks een infectie op door bacteriën en virussen op voedsel. Het RIVM raadt onder meer aan de handen goed te wassen voor het koken. Ook moeten bij het bereiden gaar en rauw voedsel strikt gescheiden blijven. Daarnaast moet je voedsel gekoeld bewaren en bij bereiding goed verhitten.

Voedingscentrum
Mogelijk ligt het werkelijke aantal vergiftigingen veel hoger. Het RIVM schat het aantal voedselinfecties op basis van meldingen van artsen en consumenten bij het instituut. Voor de meeste volwassenen is een voedselvergiftiging niet gevaarlijk. Bij ouderen en kleine kinderen ligt het risico echter veel hoger. De informatiecampagne wordt gehouden in samenwerking met onder meer de GGD, het Voedingscentrum en de Voedsel en Waren Autoriteit.


bron: distrifood
Dit artikel afdrukken