image

In Amerika mogen ze dan af en toe doorschieten, maar hier kunnen we er ook wat van.....

Een 'vettax' kan invloed hebben op het keuzegedrag van mensen, vergelijkbaar met de accijnsverhogingen op tabak en alcohol. Het kan betekenen dat zij duurdere, ongezonde voedselproducten gaan mijden en alternatieve, gezonde(re) producten gaan kopen. Daarmee kan de ontwikkeling of voortgang van aan overgewicht gerelateerde ziekten worden teruggedrongen. Het beroep op de gezondheidszorg neemt daarmee af. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in de publicatie 'Signalement: Goed patiëntschap'. De laatste decennia is er veel aandacht voor de rechten van patiënten. Over de keerzijde daarvan, verantwoordelijkheden en verplichtingen van patiënten, wordt nauwelijks gesproken. De RVZ heeft nagegaan welke nieuwe maatregelen wenselijk zijn om de eigen verantwoordelijkheid van mensen voor hun gezondheid en voor de zorg die aan hen wordt gegeven te stimuleren.

Behandelovereenkomst beëindigen
Tot zulke maatregelen hoort een verruiming van de mogelijkheid om de behandelovereenkomst te beëindigen als de patiënt zich niet houdt aan algemene fatsoensnormen of zich niet aan de voorgeschreven therapie houdt.

Financiële prikkels
Financiële sancties, zoals een hoger eigen risico, hogere eigen bijdrage of hogere premies wijst de RVZ af omdat de effecten daarvan negatief zijn. Financiële prikkels in de vorm van extra accijns op ongezonde producten, zoals alcohol, tabak en fastfood acht de RVZ wel effectief. De RVZ meent dat zo het gebruik van deze producten kan worden teruggedrongen en daarmee het beroep op de gezondheidszorg kan worden voorkomen.


bron: RVZ met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken