Ingesleten leefgewoontes en onwetendheid over voeding verhogen het risico op kanker. Dat blijkt uit het onderzoek Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective , van het World Cancer Research Fund (WCRF). De resultaten van dit wereldwijde onderzoek geven de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het verband tussen voeding, beweging en de preventie van kanker. De presentatie van de resultaten vond op 31 oktober plaats in Londen, Washington, Beijing, Hongkong en Amsterdam. Een internationaal expert panel van 21 gerenommeerde wetenschappers werkte vijf jaar aan het combineren en interpreteren van de resultaten van ruim 7.000 studies naar oorzaak en preventie van kanker. In Nederland zijn prof. dr. ir. Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam en dr. ir. Ellen Kampman van Wageningen Universiteit bij het onderzoek betrokken.
Volgens prof. Seidell moeten mensen hun leefgewoontes moeten aanpassen als ze risico op kanker willen verminderen. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek belangrijke aanbevelingen opgesteld die daarbij kunnen helpen. Deze gaan voor een deel over leefgewoontes zoals overgewicht en tekort aan beweging waarvan al bekend is dat ze slecht voor de gezondheid zijn. Dat ze nu ook bewezen bijdragen aan het risico op kanker, maakt dat alleen nog maar alarmerender. Daarnaast zijn er nieuwe overtuigende bewijzen gevonden voor het verband tussen bepaalde soorten welvaartsvoedsel en het risico op kanker.”
Resultaten
Opvallende bevindingen van het onderzoek ‘Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective’ zijn dat:
Er overtuigend bewijs is voor het verband tussen de aanwezigheid van overtollig lichaamsvet en het risico op darm-, nier-, alvleesklier-, slokdarm-, borst- en baarmoederhalskanker;
Het aannemelijk is dat consumptie van rund-, varkens-, geiten- en lamsvlees het risico op darmkanker significant verhoogt;
Er overtuigend bewijs is voor het verband tussen de consumptie van bewerkt of behandeld vlees en het krijgen van darmkanker;
Er overtuigend bewijs is dat vrouwen die hun kind(eren) borstvoeding geven minder risico lopen op het krijgen van borstkanker;
Er overtuigend bewijs is voor het verband tussen alcoholische dranken en het risico op mond-, larynx-, keelholte- en slokdarmkanker. Ook consumptie van kleine hoeveelheden alcohol vergroot het risico op deze vormen van kanker.
Het onderzoek toont niet alleen het verband aan tussen de genoemde leefstijl en kanker. Ook hebben de onderzoekers 10 belangrijke aanbevelingen geformuleerd voor het voorkomen van de in het rapport genoemde soorten kanker. De belangrijkste daarvan zijn:
Streef naar een slank postuur, maar vermijd ondergewicht.
Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging.
Vermijd dranken met suiker. Beperk de consumptie van calorierijk voedsel - met name van bewerkt voedsel met veel toegevoegde suikers, een laag vezelgehalte of een hoog vetgehalte.
Beperk de consumptie van rund-, varkens-, geiten- en lamsvlees en vermijd bewerkt vlees.
Beperk bij het drinken van alcohol het aantal glazen per dag tot 2 voor mannen en 1 voor vrouwen.
bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds, met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een aardig commentaar is te vinden op de site van de times.
Je blijkt gewoon gevaarlijk te moeten leven, anders wordt het leven wel heel vervelend:
This spartan existence might seem rather extreme. But it would be a mistake to regard the report as a rulebook for life, says Lesley Walker, Cancer Research UK’s director of cancer information.
“If you wanted to minimise your chances of dying in a road accident, you might choose never to drive a car, never to travel on a public highway or even never to walk down your local high street,” she says.
“The report has come up with a series of recommendations that, if followed, would reduce the risk of cancers related to excess weight. It is not telling people what to do; it is assessing risk and suggesting how individuals could choose to minimise it.”
John Adams, emeritus professor and an authority on risk at University College London, having now analysed the absolute risk of getting bowel cancer, declares he has every intention of continuing with his existing diet. “I actually found the report reassuring,” he says. “But I won’t be eating bacon – I prefer a juicy steak.”
@Jurgen
Kijk, dat zocht ik nu. Weet jij toevallig ook of dat verminderde gehalte iets typisch is voor de EU of dat het ook geldt voor de VS?
Jurgen, grappig dat jij op basis van medisch inzicht ijzerhoudend heem afwijst als mogelijke oorzaak van kanker, terwijl de voedingsdeskundige Jaap Seidell (ik lees het toevallig net in de VK van vanmorgen) die causaliteit nou juist wel aanwijst. Waar zit dat verschil tussen medici en voedingsdeskundigen?
Na de rampspoed die het rapport gisteren veroorzaakte - alle vlees in de ban - zegt Seidell overigens vandaag dat we rustig een onsje rood vlees per dag mogen eten. Dat klinkt toch heel anders dan het rapport.
In de uitspraken van Seidell vallen overigens de volgende woorden op: 'Het eten van groenten en fruit, met daarin veel anti-oxydanten blijkt minder belangrijk" [bij het voorkomen van kanker, dv]. "Met vlees moeten we toch wat terughoudender zijn.'
Vergis ik me nou, of ziet ook Seidell groenten en fruit als helemaal niet zo belangrijk? Net als zijn collega Katan van de Kroket (met maar een beetje vlees)?
Heem (plus ijzer) is een bestanddeel van hemoglobine (bloed). Dat zou een beetje raar zijn als kankerveroorzaker... IJzer is ook niet echt kankerverwekkend... Heemijzer wordt heel efficient gerecycled in ons lichaam. Moet ook, anders krijgen we bloedarmoede.
Waarom roodvlees slechter is dan witvlees heb ik nooit begrepen maar dat daar epidemiologische aanwijzingen voor zijn is al veel langer bekend. Zit em niet in het heem maar iets anders uit rood vlees of een geassocieerd levenspatroon, dat is altijd het probleem met dit soort studies natuurlijk.
Gedacht wordt ook aan het grillen en verbranden dat je meer met roodvlees dan witvlees doet, als ik me niet vergis.
Jurgen, rood vlees was toch de grote heemijzer boosdoener (met duidelijke en significante verbanden met kanker)? Ik haal die wijsheid ook maar uit boekjes, maar hoor van Engelsen die tegen rood vlees zijn eigenlijk altijd dat argument. Vorig jaar promoveerde er nota bene iemand in Wageningen op het neutraliseren van de negatieve effecten van rood vlees door het eten van chlorofyl-rijke groenten.