En zelfs een huidje dat nog aantrekkelijker is dan een mooi zongebruind huidje. Dus: weg met de zonnebank, het zonnebaden en de bruiningscrèmes, gewoon meer groenten en fruit eten!

Dat blijkt uit een onderzoek door Britse wetenschappers, gepubliceerd in The Quarterly Journal of Experimental Psychology, meldt MedicalNewsToday. Mensen blijken op twee manieren een kleurtje op te doen: door zich aan zonlicht bloot te stellen - dan gaat je huid melanine aanmaken en dat kleurt je bruin. Ook van het eten van voedsel dat rijk is aan carotenoïden - organische pigmenten die bijvoorbeeld in wortels, abrikozen, mango's en spinazie zitten - blijkt je huid een kleurtje te krijgen. De onderzoekers wilden weten welk kleurtje van grotere invloed is op je aantrekkingskracht, het melanine-kleurtje of de ('gezonde') carotenoïde-gloed.

Drie experimenten
Ze voerden daarvoor drie experimenten uit. In het eerste kregen 60 proefpersonen speciaal gecreëerde, digitale afbeeldingen van 27 gezichten te zien. Van ieder gezicht was een versie met de door veel carotenoïden ontstane pigmentering gemaakt, en eentje met een lage carotenoïde-pigmentering. De proefpersonen moesten aangeven welke versie zij het meest aantrekkelijk vonden. Maar liefst 86% van de deelnemers vond de gezichten met een kleur dankzij veel carotenoïden aantrekkelijker.

Een tweede experiment, met een nieuwe groep van 60 proefpersonen, liet dezelfde gezichten zien, maar dan met een kleurtje dat te danken was aan veel of weinig melanine-pigmentatie. Hierbij vond 78,5% van de proefpersonen de gezichten met meer melanine-pigmentatie aantrekkelijker. Zet je beide experimenten naast elkaar, werd de carotenoïde-gloed dus nog aantrekkelijker bevonden dan de de melanine-bruining.

Een derde groep, met weer 60 nieuwe proefpersonen, kreeg de gezichten te vergelijken die ofwel dankzij veel carotenoïden dan wel veel melanine een kleurtje hadden gekregen. Hieruit kwam dat 75,9% de carotenoïden-gloed aantrekkelijker vond dan de melanine-gloed.

'Groentengloed' = gezond = aantrekkelijk
De onderzoekers leggen het als volgt uit: "Deze resultaten onderstrepen het belang van een kleurtje en vooral van door carotenoïden tot stand gekomen kleuring als een aanwijzing van gezondheid en daardoor ook aantrekkelijkheid". Hoeveel groenten en fruit je moet eten om je aantrekkingskracht te optimaliseren, was geen onderwerp van deze studie. Maar eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat 2 extra porties gedurende 6 weken een merkbaar effect op de gloed en kleur van de huid hebben, meldt Medical News Today.
Dit artikel afdrukken