image

Geef je kinderen fruit op de lagere school, besteed je er 119 miljoen pond aan, is het weer niet goed. Kinderen blijken het niet op te eten, maar weg te gooien. Drie jaar lang. Niemand die het door had.

In Engeland is een relletje uitgebroken over een fruit- en groentenprogramma op lagere scholen. Het liep al drie jaar en nu pas blijkt dat het allemaal weggegooid geld was, terwijl - zegt men achteraf - de mislukking van kilometers afstand was waar te nemen. Fruit is nl. niet cool.

Waar is de ondernemer die fruit weer cool maakt? Zit toch niet te zeuren over groenten en fruit. Het gaat alleen om cool. Zo simpel is het voor kinderen. Hooguit kun je je afvragen waarom ze groenten en fruit niet cool vinden.

Maar .... even heel wat anders. Ik sprak kort geleden een groenten- en fruitpromotor in Nederland. Woest was hij. Op Martijn Katan. Diens uitspraken over de gezonde kroket blijken op alle scholen doorgedrongen.
Katan's kroket is dus wel Cool. Hij zal het wel niet zo bedoeld hebben. Of zou het gezonde van fruit echt onzin zijn? Dan hoeven we het helemaal niet cool te maken én niks te sponsoren ook! Wat toch al cool is, blijkt dan immers nog gezond ook.

Mijn gesprekspartner wist niet wat hij moest denken toen ik zei dat Katan het misschien echt meende.
Zou de Europese Commissie, die fruitverstrekking wil subsidiëren, dat wel weten?

Lijkt me een relevante vraag. Het zijn tenslotte nogal bedragen waar mee wordt gestrooid.

Zou Katan het antwoord weten?
Dit artikel afdrukken