imageNee hoor, niet in Nederland. Maar wel in een beschaafd Noord-Europees land.

Afgelopen zaterdag werd bekend dat de hygiene-condities voor voeding in Engelse ziekenhuizen onder maat zijn. Onhygienische toestanden en zelfs ongedierte blijken eerder regel dan uitzondering:
- 46% van de onderzochte 377 ziekenhuizen bleken 'poor levels of cleanliness' te hebben
- 18% voldoet niet aan de normen voor het bewaren van voedingsmiddelen
- 18% koelt onvoldoende
- 5% gebruikt producten over de verstreken houdbaarheidsdatum heen
- 15% lijdt onder slechte persoonlijke hygiene (zoals het niet wassen van handen)
- 28% kon niet de juiste controle documenten overleggen
Ondanks de veelzeggende foto bij het oorspronkelijke BBC-artikel, had overigens maar 3% last van ongedierte.

De Engelse Voedings- en Waren Autoriteit (FSA) vindt het niet kunnen.

De BBC citeert de FSA als volgt:
The Food Standards Agency said it would be concerned about "any reports of poor hygiene standards in any catering businesses" but that hygiene was of "paramount importance" when serving food to hospital patients.

Vraag: waarom is eten kennelijk zo onbelangrijk in ziekenhuizen? Dat is in Nederland nl. niet anders. Op bezoek in een Frans ziekenhuis, stelde ik gisteren hetzelfde vast. Het ligt dus niet aan het land.

Bron: BBC
Dit artikel afdrukken