'Sojamelk' bestaat in de EU niet meer omdat het product niet uit de melkklier van een zoogdier komt. Onder druk van de zuivelindustrie en de opkomende populariteit van veganistische 'melken' zullen de VS het Europese beleid gaan volgen.
Vegetarisch gehakt werd in Nederland 'gehackt' en de eerste vegetarische biefstuk werd meteen als 'biefstukc' geïntroduceerd. De wetgever wil niet dat mensen per ongeluk 'vlees' kopen of in hun mond steken terwijl ze dachten dat het echt vlees - dat alleen van dode dieren kan komen - is. 'Vlees' van dode planten moet dan ook duidelijk herkenbaar zijn als 'geen-vlees'.
Ook voor een misleidende zuivelkeuze wil de wet de consument beschermen.
Het Europese Hof van Justitie verbood vorig jaar in de EU het gebruik van de naam melk voor producten die niet door de melkklier van een zoogdier zijn afgescheiden. Sojamelk is daarom een benaming die in de EU niet meer gevoerd mag worden. Er zijn uitzonderingen, zoals lait d'amandes in het Frans en leche de almendras in het Spaans; de Europese Commissie vindt dat consumenten in die landen niet in verwarring kunnen raken vanwege de traditionele betekenis van het begrip. Amandelmelk in het Nederlands en alle andere Europese talen valt wél onder het verbod. Liebfraumilch, een zoete Duitse wijn, mag in de hele EU wel melk blijven heten omdat niemand zal denken dat het melk van een vrouw is.
In de VS zijn de nodige melktypen te koop waar geen melkklier aan te pas komt. De meest bekende zijn soja- en amandelmelk; de producten worden vrijelijk als 'melk' verkocht. Scott Gottlieb, de vorig jaar benoemde Commissaris van de Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit Food and Drug Administration (FDA) vraagt zich af of plantaardige melk nog wel als melk verkocht moet kunnen worden. "Waarschijnlijk niet", zei hij tijdens een bijeenkomst van de nieuwssite Politico, "omdat je amandelen niet kunt melken."
De FDA omschrijft melk officieel als “de melkafscheiding, praktisch vrij van biest, verkregen door het volledig melken van één of meerdere gezonde koeien”. Die definitie laat geen ruimte voor veganistische alternatieven om zichzelf melk te noemen, maar toch zijn die onder de naam melk in de markt verkrijgbaar.
De FDA zegt dat plantaardige melk niet dezelfde voedingswaarde heeft als koemelk. Rijstmelk, kokosmelk en amandelmelk bevatten kleinere hoeveelheden eiwitten. Als deze plantaardige alternatieven bovendien niet worden aangevuld met vitaminen en mineralen, zoals vitamine D, B12 en calcium, kunnen veganisten ook die belangrijke voedingsstoffen niet uit hun 'melk' halen. De National Milk Producers Federation vindt dat de naam 'melk' veganisten en andere consumenten misleidt. “We zeggen niet dat deze imitatieproducten geen functie in de markt hebben, maar hun etiket moet duidelijk maken wat ze zijn", aldus Chris Galen van de Federatie. Galen wijst tevens op het groeiende marktaandeel van de veganistische melktypen.
Volgens Gottlieb zal binnen twee jaar het gebruik van de naam melk voor niet-dierlijke 'melk' ook in de VS niet meer worden getolereerd. Hij wil niet plotseling overgaan tot strikte handhaving van de warenwettelijke definitie van de naam melk.
UPDATE, 30 juli, 15:25 uur:
Op The New Food Economy is een scherpe kritiek van Patrick Clinton op het besluit van FDA-baas Gottlieb te lezen. Het argument: mensen weten intuïtief allang wat amandel- en kokosmelk zijn.
Volgens lezer Egbert Jonkheer zijn uit de geschiedenis wel degelijk gemolken amandelen bekend:
Dit artikel afdrukken
Ook voor een misleidende zuivelkeuze wil de wet de consument beschermen.
Het Europese Hof van Justitie verbood vorig jaar in de EU het gebruik van de naam melk voor producten die niet door de melkklier van een zoogdier zijn afgescheiden. Sojamelk is daarom een benaming die in de EU niet meer gevoerd mag worden. Er zijn uitzonderingen, zoals lait d'amandes in het Frans en leche de almendras in het Spaans; de Europese Commissie vindt dat consumenten in die landen niet in verwarring kunnen raken vanwege de traditionele betekenis van het begrip. Amandelmelk in het Nederlands en alle andere Europese talen valt wél onder het verbod. Liebfraumilch, een zoete Duitse wijn, mag in de hele EU wel melk blijven heten omdat niemand zal denken dat het melk van een vrouw is.
In de VS zijn de nodige melktypen te koop waar geen melkklier aan te pas komt. De meest bekende zijn soja- en amandelmelk; de producten worden vrijelijk als 'melk' verkocht. Scott Gottlieb, de vorig jaar benoemde Commissaris van de Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit Food and Drug Administration (FDA) vraagt zich af of plantaardige melk nog wel als melk verkocht moet kunnen worden. "Waarschijnlijk niet", zei hij tijdens een bijeenkomst van de nieuwssite Politico, "omdat je amandelen niet kunt melken."
De FDA omschrijft melk officieel als “de melkafscheiding, praktisch vrij van biest, verkregen door het volledig melken van één of meerdere gezonde koeien”. Die definitie laat geen ruimte voor veganistische alternatieven om zichzelf melk te noemen, maar toch zijn die onder de naam melk in de markt verkrijgbaar.
De FDA zegt dat plantaardige melk niet dezelfde voedingswaarde heeft als koemelk. Rijstmelk, kokosmelk en amandelmelk bevatten kleinere hoeveelheden eiwitten. Als deze plantaardige alternatieven bovendien niet worden aangevuld met vitaminen en mineralen, zoals vitamine D, B12 en calcium, kunnen veganisten ook die belangrijke voedingsstoffen niet uit hun 'melk' halen. De National Milk Producers Federation vindt dat de naam 'melk' veganisten en andere consumenten misleidt. “We zeggen niet dat deze imitatieproducten geen functie in de markt hebben, maar hun etiket moet duidelijk maken wat ze zijn", aldus Chris Galen van de Federatie. Galen wijst tevens op het groeiende marktaandeel van de veganistische melktypen.
Volgens Gottlieb zal binnen twee jaar het gebruik van de naam melk voor niet-dierlijke 'melk' ook in de VS niet meer worden getolereerd. Hij wil niet plotseling overgaan tot strikte handhaving van de warenwettelijke definitie van de naam melk.
UPDATE, 30 juli, 15:25 uur:
Op The New Food Economy is een scherpe kritiek van Patrick Clinton op het besluit van FDA-baas Gottlieb te lezen. Het argument: mensen weten intuïtief allang wat amandel- en kokosmelk zijn.
Volgens lezer Egbert Jonkheer zijn uit de geschiedenis wel degelijk gemolken amandelen bekend:
— Egbert Jonkheer (@duurzaamtelen) July 30, 2018
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Joep Goossens dat klopt niet. Zie hier. Ik heb overheerlijke Mancheso geproefd van 18 maanden. Kan wat afbrokkelen bij snijden met een kaasschaaf (valt wel mee als je het voorzichtig met een goede schaaf doet)... maar in Spanje gebruiken ze geen kaasschaven. Ook feta is brokkelig maar een goede basis om met kruiden een smeerbare kaas van te malen in je keukenmachine.... komt in de buurt van Boursin. Brokkelen is alleen een probleem als je voorgesneden kaasplakken wil....
Schapenkaas is een oplossing voor mensen met koemelkallergie.... en springt er wat nutriënten betreft uit....
Een geweldige after-dinner kaas: overjarige schapenkaas van de Wezenspyk op Texel:
'Texelse Schapenmelk, gethermiseerd (niet gepasteuriseerd), stremsel, zuursel (geen zout?) zonder andere toevoegingen. De echt Texelse overjarige Schapenkaas is ouder dan 2 jaar. Door de altijd aanwezige zeewind op Texel is het gras droger en zilter. Dit geeft de melk en dus ook de kaas een geheel eigen smaak. (mooi praatje maar kaas kun je ook zilter maken door meer zout toe te voegen toch?... maar ik proef wel de mooie smaak van Texelse kazen...
al is de koeienkaas van de Wezenspyk heel anders - minder - dan 20 jaar geleden... en minder brokkelig ;) en die van st Donatius superieur geworden, terwijl dat eerst omgekeerd was bij mij)
ps
feta is een beschermde naam en wordt vrij duur verkocht. Bij de Turk hier staan 800 grams blikken gepekelde schapenkaas voor 6,45.... net zo lekker (eigenlijk nog lekkerder dan die stukken feta in plastic verpakt).
Schapenmelk en -yoghurt is van nature alleen in het voorjaar verkrijgbaar. De kaas volgt al snel, maar is in september al erg oud, hard en brokkelig. Veel ouder dan 6 maanden laat de schapenboer bij ons in de buurt het niet worden. In Griekenland blijft de zachte kaas van oorsprong in de pekel liggen (Feta) en kan dan de winter overbruggen.
#40 Astrid daar gaat het niet om. Ze willen plantaardig. Geitenmelk is duurder dan havermelk. Ik kom wel in de verleiding het een keer te kopen, vanwege het enorm leuke plaatje op de verpakking bij de Lidl. Een levensechte geit die zoals het hoort geen gras, maar aan je struiken vreet. Doe mij maar schapen.
Astrid: ik vermoed dat geitenmelk/kaas superieur is in een aantal aspecten, net zoals misschien schapenkaas (de smaken zijn in ieder geval te waarderen ;) maar wil hier geen discussie over starten. Er zijn ook zoveel fermentatie/bewerkingsprocessen die een wereld van verschil kunnen uitmaken... en die een koeienkaas superieur kunnen maken.
Mijn moeder kan niet goed tegen Gouda (wel tegen Münster en Gorgonzola!).... en maak ik heel blij met de geweldige boeren brandnetel geitenkaas die ik hier op de markt kan kopen... zelf koop ik liever voor dezelfde prijs een stuk 18 mnd Comté... of goedkoper een rauwmelkse Trebluchon… hoewel... die Mancheso en Pyreneeën geiten/schapenkazen ….
Momenteel geniet ik van die Pecorino Toscano van de Lidl voor weinig geld. Wat een heerlijke schapenkaas. Ook al is ie gepasteuriseerd. De rauwmelkse Comté heb ik gisteren beëindigd.... met tomaat, niet uitgelekte olijven met in kruiden ingelegde olie en peper op het desembrood;) Er zijn Gouda's die zich enigszins kunnen meten.... maar je bent gelukkig als je die kunt bemachtigen (de markt in Groningen is een goudmijn van heerlijke lokale kazen... ook geiten… en er staat een lijnzaadpers... waar ook steviablad als zoetmiddel goedkoop verkocht wordt ) .
Agnes: is geitenmelk dan niet goedkoper? De meeste mensen die niet tegen koemelk kunnen kunnen wel tegen geitenmelk