Plantaardige producten mogen niet naar zuivel genoemd worden. Dat bepaalde het Europees Hof van Justitie vandaag, schrijft de Telegraaf. Sojamelk, tofuboter of vegakaas mogen niet meer onder deze namen verkocht worden. Het EU-hof oordeelde dat dergelijke benamingen volgens het Europees recht uitsluitend bedoeld zijn voor producten van dierlijke oorsprong. Zuivelbenamingen voor plantaardige producten zorgen voor "verwarringsgevaar bij de consument", zelfs als er een verduidelijkende tekst op het label staat, aldus de rechters. Het Hof stelde wel een lijst met uitzonderingen op. Hierin is onder meer het Franse crème de riz opgenomen. Soja en tofu staan niet op die lijst.
De Telegraaf - EU-hof zet streep door verkoop ?sojamelk?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Niet-zuivelproducten met zuivelnamen blijven de gemoederen bezig houden. In de NRC een column van wetenschapsredacteur Wim Köhler: 'Verwarrende tijden voor wie een melkvervanger zoekt'. Köhler schrijft dat de consument nog steeds in verwarring kan raken en "makkelijk het idee kan krijgen dat plantaardige drinks goede melkvervangers zijn."
Hij beschrijft dat verschillende plantaardige drinks nog altijd als "ideaal (of goed) alternatief voor melk" aangeboden worden, ondanks het ontbreken van vitamines B, calcium of beide. En om de verwarring compleet te maken, mag 'kokosmelk' juist weer wel. Met de absurde consequentie: "Zo vinden we nu in het supermarktschap kokosdrink die volgens de ingrediëntenlijst ruim 5 procent kokosmelk bevat. En verder vooral water."
Volgens een aantal Tsjechische Europarlementariërs is er nog meer mis met de zuivelbenamingen. Zij beklaagden zich bij landbouwcommissaris Phil Hogan dat in Duitsland zuivelbenamingen illegaal gebruikt worden voor plantaardige producten. In Duitsland zou namelijk wel tofu- en sojaboter te koop zijn. Hogan heeft toegezegd dat de Europese Commissie "mogelijk nader onderzoek doen naar het misbruik van zuivelnamen voor plantaardige producten, zeker als er breed misbruik wordt gemaakt van de zuivelbenamingen", meldt Boerderij.
Ook in de VS blijkt dit een issue. Volgens Marion Nestle liggen de FDA en de zuivelindustrie overhoop met het ministerie van landbouw over een 'marketingding'.
Sinds 2011 gaat het al over 'soymilk' (USDA - die de sojaboeren in de VS steunt) versus 'fortified soy beverage' (FDA - die melk als 'afkomstig uit een melkklier' definieert) in de ene rechtszaak na de volgende petitie, schrijft Nestle op haar blog Food Politics. Ze doen maar, besluit ze. "Ondertussen kost het mij geen enkele moeite ze uit elkaar te houden, en ik wil wedden jou ook niet".
Haha, daar is juridisch geen speld tussen te krijgen. Tenminste ... als de vertalers van de menu's voor de Nederlandse delegatie de term onvertaald hebben gelaten. Een prachtige case om formele schizofrenie te testen.
Teun, ik zet de vraag morgen uit en neem dit erin mee om er meteen een advocatenoordeel over te laten geven als ware het een case voor het Hof in Luxemburg.
Als het werd gepresenteerd als lait d'amande dan is er niks aan de hand. leche d' almendras kan ook nog. Anders zwaait er wat!
Ojee, en tijdens de Europese Raad van deze week kregen de Europese leiders nog wel 'ijs van amandelmelk' voorgeschoteld, weet De Morgen. Als dat maar geen staartje krijgt...