In Nederland en een aantal Europese landen gelden al langer regels over wat melk mag heten. Het woord “melk” mag uitsluitend worden gebruikt voor "het product dat normaal door de melkklieren wordt afgescheiden, en wordt verkregen door het melken, zonder dat daaraan stoffen worden toegevoegd of onttrokken.”

Vanwege die bepaling vind je ons land in de buurt van echte melk geen soja-, amandel- en zelfs geen kokosmelk meer in de schappen, maar sojadrink, amandeldrink en kokosdrink. In het schap met Aziatische producten kun je nog wel kokosmelk terugvinden. Volgens soya.be komt dat omdat de regel is ingevoerd om de zuivelsector te beschermen. Kokosmelk heeft een eigen gebruik en vormt geen concurrentie voor zuivel. Daarom wordt die naam bij uitzondering gedoogd.

In de Verenigde Staten is de naam sojamelk nog wel toegestaan. Beth Briczinski, vice-president van zuivelproducten en voeding bij de National Milk Producers Federation, is niet blij met het feit dat steeds meer producten de naam ‘melk’ meekrijgen. Naast sojamelk is een hele reeks 'melken' ontstaan, variërend van hemp milk (hennep), macademia nut milk en pistachio milk. Volgens Briczinski zijn deze producten verwarrend voor consumenten en denken velen onterecht dat deze producten dezelfde voedingsstoffen bevatten als reguliere melk. Ze meent dat de producenten consumenten dat ook willen laten geloven, terwijl dat zelden het geval is. De surrogaat ‘melken’ bevatten niet zelden maar weinig eiwitten of calcium.

Eind vorig jaar bleek dat Briczinski bijval krijgt. Een groep van 32 leden van het Amerikaanse congres stuurde een brief naar de FDA, de Amerikaanse voedselautoriteit. Daarin verzoeken ze de FDA om producenten van deze 'melk'dranken op te dragen een andere naam te kiezen. Ze wijzen erop dat de FDA al een definitie voor melk hanteert die, net als in Nederland, bepaalt dat melk uit een melkklier (van een koe) moet komen: “Milk is the lacteal secretion, practically free from colostrum, obtained by the complete milking of one or more healthy cows”.
De ondertekenaars blijken vooral afkomstig zijn uit staten die veel melk produceren, maar zeggen dat de FDA zijn eigen regel moet naleven.
Dit artikel afdrukken