Het is vandaag, 6 mei, de nationale Dag van de Asperge, maar niet overal blijkt het witte goud al uit de grond te komen.
In maart had Brabant de primeur van de eerste asperge. Nog nooit werden daar al zo vroeg in het seizoen asperges gestoken.
Inmiddels blijkt de asperge in 2016 bij een aantal aspergetelers nu juist laat uit de grond te komen. Dat is het gevolg van de koude maand april.
Zo komt het aspergeseizoen bij Ronnie en Bert Bruins in Ter Apel maar traag en moeizaam op gang, meldt NieuweOogst. "Zo'n laat seizoen hebben we nog nooit gehad", aldus Bruins. Het bedrijf miste Hemelvaartsdag en gaat ook Moederdag missen. "Dat is jammer, mensen willen dan asperges hebben."
Dit artikel afdrukken
Inmiddels blijkt de asperge in 2016 bij een aantal aspergetelers nu juist laat uit de grond te komen. Dat is het gevolg van de koude maand april.
Zo komt het aspergeseizoen bij Ronnie en Bert Bruins in Ter Apel maar traag en moeizaam op gang, meldt NieuweOogst. "Zo'n laat seizoen hebben we nog nooit gehad", aldus Bruins. Het bedrijf miste Hemelvaartsdag en gaat ook Moederdag missen. "Dat is jammer, mensen willen dan asperges hebben."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De asperges van Antinio van Beek hier uit de buurt van de open dag die hij hield op 1 mei waren heerlijk.
Op de foto zijn de aspergebedden met zwart plastic overdekt, dat scheelt natuurlijk een slok op een borrel, 3a 4 weken eerder dan zonder? En heeft iemand hier idee hoeveel van de 3600 ha's inmiddels al met plastic (of tunnels) afgedekt zijn in Maart/April?
Wat ik me afvraag: is de nichemarkt -puur natuur, dus zonder plastic folie geteeld- al aangeboord door enkele voorlopers? Als ik ze tegenkom koop ik ze direct, al dat lelijke folie in het landschap, echt geen gezicht! Een slag in het gezicht van Moeder Aarde!
#2 De primeurteler Antonio van Beek, die dit jaar als eerste aan de markt was, heeft bijvoorbeeld verwarmde bedden. Kost een dot. En is niet milieuvriendelijk. (Hij heeft heel veel Backlim. Dat had ik de jaren 90 ook, naast het toen veel geteelde Gijnlim. Ik teelde een beetje groene asperges.)
Groene asperges Piet? Ik dacht dat die allemaal uit Peru en Mexico kwamen, niet dus, ook gewoon uit ons eigen landje!
#4 Volgens mij worden er nu amper meer groene asperges meer geteeld in ons land. In de jaren 90 na de akkerbouwacties (1990) is er een toen bij veiling Barendrecht (ZHZ), een voorloper van de Greenery, een project gestart en is op zeeklei een 50 ha groene asperges gestart in Zuidwest-Nederland. Dit was aardig, maar hield geen stand. (Matige kilogram opbrengsten, matige prijs, matige marketing). Wel leerzaam. Zelf had ik max 1,5 ha. In 2007 had ik nog een klein hoekje voor huisverkoop voor vast klantjes. Heb ook broccoli en radicchio rosso geteeld. Leuk in de jaren 90.