Op het voormalig cruiseschip SS Rotterdam vond vandaag de feestelijke Nationale opening van het Aspergeseizoen plaats. Dit evenement is 15 jaar geleden in het leven geroepen om de asperge bij de consument onder de aandacht te brengen. Ondanks dat de eerste asperges dit jaar al eind maart werden gestoken, vindt de opening traditioneel plaats op de tweede donderdag in april. Dat is het moment dat de Nederlandse asperge volop betaalbaar te koop is.

Asperges zijn in opkomst
De directeur van het Nationaal Asperge Comité, Richard Wilms, onderstreepte het nog maar eens bij de officiële opening: "Het gaat goed met de asperge!" Eind 2015 gebruikten 660 telers in totaal 3570 hectare grond voor de aspergeteelt, aldus het CBS. Dat is 250 hectare meer dan het jaar ervoor en 71% meer ten opzicht van 15 jaar geleden. Nederland produceerde in 2015 17,1 miljoen kilo asperges. De consumptie van asperges is de laatste 15 jaar gestegen van 600 gram per persoon per jaar naar 800 gram. "Er zijn veel ontwikkelingen geweest. We maken nu gebruik van zonnefolie, mensen kunnen geschilde asperges kopen, er zijn meer gebruiksmomenten en andere toepassingen," aldus Wilms.

Ambassadeur
Bij de Nationale opening hoort ook een nieuwe asperge-ambassadeur. Sterrenkok François Geurds neemt in 2016 het ambassadeurs-stokje over van tv-kok Mathijs Vrieze. Hij treedt in de voetsporen van bekende voorgangers, onder wie Joop Braakhekke, Bert van Leeuwen, Erica Terpstra, Albert Verlinde, Rudolf van Veen en Robert Kranenborg.
Mathijs Vrieze drukt Geurds op het hart om de passie voor de asperge te blijven uitdragen.

asperge ambassadeur geurds


NK Aspergesteken
Op 28 mei a.s. organiseert dealsite Groupon het eerste Nederlands Kampioenschap Aspergesteken. Deelnemers uit de twaalf Nederlandse provincies zullen het tegen elkaar opnemen op de akker van aspergekwekerij Boereblij in Blaricum. Wie het beste zijn baan van tachtig meter heeft gestoken, mag zich de eerste 'Nederlands Kampioen Aspergesteken 2016' noemen.

Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken