Zat ik al een tijdje te wachten tot het publiek het onderwerp foodmiles en kraanwater zou ontdekken, blijk ik het item vorige week helemaal over het hoofd te hebben gezien. Nu is het dan zover: water uit de kraan is beter dan zowel bron- als mineraalwater. Niet vanwege de smaak, maar vanwege de waterkilometers die bij kraanwater exact 0 zijn. Het vervoert zich tenslotte helemaal vanzelf door zijn eigen druk. Helemaal waar.
Opeens doet smaak er dus niet meer toe, zelfs niet bij toch heel behoorlijke restaurants in de VS, waar de trend vandaan komt.
En dan te bedenken dat ik me een tijdje geleden heb laten verleiden om de introductie van Bru in Nederland mede een zetje te geven door een smaakles. Ik heb er toch echt geen spijt van: er komen geen fijne échte (niet toegevoegde) bubbels uit de kraan en die hebben voor mij toch een meerwaarde. Bovendien heeft water wel degelijk (bij)smaak.
Vind je dat ze toch gelijk hebben?
Weet je hoeveel kilometers een parmahammetje maakt? Eerst van de Groninger biggenkweek naar daar. Dan terug. Dan naar een snijder- en verpakkerij hier. Dan naar een AH, Lidl of andermans overslag en dan nog een paar keer heen en weer om eindelijk in een winkel te komen. Uiteindelijk via jouw auto of die van een uitbater op je bord of tussen je broodje.
En dan te bedenken dat er nog steeds uitstekende hammen worden gemaakt in ons land. Beter dan de gemiddelde Parma die hier wordt verkocht.
Als kraanwater moet, dan moet je voor jezelf de grenzen dicht doen. Als je consequent bent tenminste.
Gelukkig komen in Bunnik e.o. de Sourcy en Bar-le-Duc tenminste gewoon uit de kraan ;-)
Dit artikel afdrukken
Opeens doet smaak er dus niet meer toe, zelfs niet bij toch heel behoorlijke restaurants in de VS, waar de trend vandaan komt.
En dan te bedenken dat ik me een tijdje geleden heb laten verleiden om de introductie van Bru in Nederland mede een zetje te geven door een smaakles. Ik heb er toch echt geen spijt van: er komen geen fijne échte (niet toegevoegde) bubbels uit de kraan en die hebben voor mij toch een meerwaarde. Bovendien heeft water wel degelijk (bij)smaak.
Vind je dat ze toch gelijk hebben?
Weet je hoeveel kilometers een parmahammetje maakt? Eerst van de Groninger biggenkweek naar daar. Dan terug. Dan naar een snijder- en verpakkerij hier. Dan naar een AH, Lidl of andermans overslag en dan nog een paar keer heen en weer om eindelijk in een winkel te komen. Uiteindelijk via jouw auto of die van een uitbater op je bord of tussen je broodje.
En dan te bedenken dat er nog steeds uitstekende hammen worden gemaakt in ons land. Beter dan de gemiddelde Parma die hier wordt verkocht.
Als kraanwater moet, dan moet je voor jezelf de grenzen dicht doen. Als je consequent bent tenminste.
Gelukkig komen in Bunnik e.o. de Sourcy en Bar-le-Duc tenminste gewoon uit de kraan ;-)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Daar moet op gedronken worden! Het is wat mij betreft de gewoonste zaak om kraanwater (gemeentepils) aan te bieden in de horeca. Dat er daarnaast wat andere watertjes wordt aangeboden is verder ook prima. Ik neem nog wel is wat versgetapte kraanwater mee naar Zwitserland. Gewoon voor onderweg. Da's ook niet echt milieuvriendelijk. Auto rijden ook niet. Als je urenlang over het milieu zit te zeiken achter je pc dan moet je wel groene stroom nemen... Anders ben je ook niet milieuvriendelijk.
@ Joep,water in de horeca heeft water een mooie invloed op de omzet. iedereen neemt mineraalwater, dat ga je missen als je hiervoor kraanwater gaat serveren, hoe goed dat water ook is. Men is uit en wil speciale aandacht, eten en drinken wat men thuis niet eet en drinkt. Ik weet dat er zelfs restaurants zijn die voor kraanwater geld rekenen. Iets waar ik wel begrip voor heb, mits het niet meer is dan € 1,- per karaf oid.
Ailko, dan maak je toch eindelijk eens duidelijk dat het eten duurder moet als je kraanwater drinkt. Geintje, wat ik snap het probleem wel. Maar toch: wat een verhalen kun je plotseling vertellen over eten, water en wijn. Dát vinden mensen ook zo leuk in een goed restaurant.
@ Dick, dat lukt alleen als je ook de interesse hebt in die combinatie en de passie om er iets goed van te maken, ik mis die nogal eens in de diverse restaurants. Maar dit is een discussie die we ergens anders zouden moeten voortzetten dunkt mij.
In hoeverre is die marge niet een smoesje? Het gratis verstrekken van water (en brood) is een prachtige service naar je klanten, die resulteert in een hogere omzet omdat mensen dan terugkomen. Je bent ook minder aan etenswaar kwijt omdat men zich volpropt met water.
Een beetje betalen voor water is ook geen ramp. Een andere oplossing is low-mileageflessenwater. In 't Wapen van Bunnik kan men zonder bezwaar Bar-le-Duc op de kaart zetten.