Aardappels staan bekend als dikmakers. Maar dat zijn niet de aardappelen zelf, maar alles wat we er mee doen: frituren, poffen en vullen met zure room, in de aardappelsalade met veel mayonaise, bakken in ganzenvet, gratineren met flink veel gesmolten kaas of gewoon een flinke lepel jus... De aardappel in zijn pure vorm, zonder alle franje, blijkt juist een ware gezondheidsbom, meldt de Huffington Post. Op één voorwaarde: je moet ze niet schillen.
Aardappels zijn gezond want:
1. Ze zitten barstensvol kalium: gemiddeld 1.600 milligram per aardappel - met schil!, dat is de helft van de dagelijks benodigde hoeveelheid (volgens de Amerikaanse voedingsaanbevelingen). Om het even te vergelijken: in een banaan, die ook als goede bron van kalium bekend staat, zit een kwart van die hoeveelheid.
2. In de schil zitten veel voedingsvezels. In een gemiddelde aardappel wel 7 gram. Schil je je pieper, blijft er maar 1 gram voedingsvezel over. Vezels helpen je je verzadigder te voelen en zouden gunstige gezondheidseffecten hebben voor je hartgezondheid, cholesterolniveau en diabetesrisico..
3. Er zit veel vitamine C in: 29 milligram in een grote aardappel. Dat is ongeveer een derde van wat er in die andere vitamine-C bom, de sinaasappel zit.
4. Ze zijn een goede bron van mangaan - een minder bekende nutriënt. Mangaan is nodig om eiwitten, koolhydraten en cholesterol in je lichaam te verwerken, en speelt ook een rol in de botopbouw. Eén aardappel - met schil - levert je een derde van de dagelijks benodigde hoeveelheid mangaan op.
5. Er zit veel vitamine B6 in. Een minder bekende vitamine, die echter een essentiële rol speelt in onze hart-en-vaat-, spier- en zenuwstelsels en onze immuun- en spijsverteringssystemen. Eén aardappel per dag levert al bijna de helft van alle B6 die je nodig hebt.
Fotocredits: Potatoes, Jamonation
Dit artikel afdrukken
Aardappels zijn gezond want:
1. Ze zitten barstensvol kalium: gemiddeld 1.600 milligram per aardappel - met schil!, dat is de helft van de dagelijks benodigde hoeveelheid (volgens de Amerikaanse voedingsaanbevelingen). Om het even te vergelijken: in een banaan, die ook als goede bron van kalium bekend staat, zit een kwart van die hoeveelheid.
2. In de schil zitten veel voedingsvezels. In een gemiddelde aardappel wel 7 gram. Schil je je pieper, blijft er maar 1 gram voedingsvezel over. Vezels helpen je je verzadigder te voelen en zouden gunstige gezondheidseffecten hebben voor je hartgezondheid, cholesterolniveau en diabetesrisico..
3. Er zit veel vitamine C in: 29 milligram in een grote aardappel. Dat is ongeveer een derde van wat er in die andere vitamine-C bom, de sinaasappel zit.
4. Ze zijn een goede bron van mangaan - een minder bekende nutriënt. Mangaan is nodig om eiwitten, koolhydraten en cholesterol in je lichaam te verwerken, en speelt ook een rol in de botopbouw. Eén aardappel - met schil - levert je een derde van de dagelijks benodigde hoeveelheid mangaan op.
5. Er zit veel vitamine B6 in. Een minder bekende vitamine, die echter een essentiële rol speelt in onze hart-en-vaat-, spier- en zenuwstelsels en onze immuun- en spijsverteringssystemen. Eén aardappel per dag levert al bijna de helft van alle B6 die je nodig hebt.
Fotocredits: Potatoes, Jamonation
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik ben alleen wel elke keer nadat ik aardappel heb gegeten doodmoe.
Geldt m.i. alleen voor Bio en andere onbehandelde aardappelen.
Ik vraag mij toch wel het een en ander af.
Hoe komt het dat de vitamine C na het koken nog in de aardappel zit?
Waarom wordt in Duitsland geadviseerd om aardappels altijd te schillen?
Op de aardappels die in Duitsland worden verkocht staat (verplicht) of ze na de oogst met Chlorpropham zijn behandeld. Chlorpropham zit voornamelijk in de schil en net eronder. Niet voor niets is de norm dit jaar van 0,5 mg/kg naar 0.3 mg/kg gewijzigd. Staat er niets op, dan zijn ze niet na de oogst behandeld.
In Nederland staat er niets op, dus zijn ze bij ons dan niet behandeld?
Bovendien bevindt zich vaak veel solanine in de schil, vooral als de aardappel groen begint te worden.
Hoe zit het met die hoge glycemische index waarde van de aardappel? Daar moeten we toch weinig van hebben?
Ik schil m'n aardappels al jaren niet voor het koken. Oudere aardappels schil ik na het koken wel (veel makkelijker ook dan vóór het koken). 3 kg biologische aardappels heb je voor 3 euro. Daar val ik geen buil over... Groenig uitziende aardappels koop ik niet (aardappels moeten ook donker bewaard worden - daar schort t vaak aan in de verkoop).
De smaak is beter. Van gepofte (nieuwe) aardappels nog meer. Opperdoezer en krieltjes zijn mijn favoriet.
Zie ook hier over een mooi project van de gemeente Ede. Zonder Chlorpropham.
Vreemde zaak dat dit soort informatie de Nederlandse consument onthouden wordt. De invloed van het ministerie van Landbouw?
#2 Joop: De glycemische index van de aardappel hangt af van wat je ermee doet. Gewoon gekookt valt het mee, gelijk aan rijst. Stampen & bakken maakt de GI al een stuk hoger, met als topper de gefrituurde variant.
En het vitamine C-gehalte is bij rauwe aardappelen een stuk hoger, dus je houdt gewoon minder over. Overigens geeft het Voedingscentrum 6mg vitamine C per aardappel aan. Rauw zou het ongeveer het dubbele bevatten.
zie hier een commentaar uit de diabetespraktijk op glycemische index.