De populariteit van vitaminedrankjes blijft maar groeien. Voor de New York Times is dat reden om een Well-blog te wijden aan de gezondheidsaspecten ervan.

Meer dan 3x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Voedingswetenschapper Mridul Datta van de Purdue University vindt dat al snel mensen het risico lopen om te veel vitamines binnen te krijgen. De 'stapeling' van vitamines en mineralen die van nature in voedsel voorkomen, supplementen en de verrijkte voedingsmiddelen zijn daar verantwoordelijk voor. Eerder onderzoek toonde al aan dat veel mensen de veilige limiet van nutriënteninname overschrijden.

De wetenschappers maken zich vooral zorgen om vitaminedrankjes. Reden genoeg om deze eens onder de loep te nemen. Recent onderzoek keek naar de hoeveelheid vitamines en mineralen in 46 verschillende vitaminedrankjes uit Canadese supermarkten. Gemiddeld bevatte een drankje 4,5 toegevoegde nutriënten, waarvan vitamine B3, B6, B12 en C het meest voorkwamen. Juist deze vitamines krijgen mensen vaak al voldoende binnen met hun gewone eetpatroon. Alleen van vitamine C is eerder aangetoond dat jong-volwassenen er te weinig van kunnen binnenkrijgen.

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat bijna alle 46 drankjes de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) van minimaal één nutriënt overschrijden. De meerderheid bevatte zelfs meer dan de ADH van drie nutriënten. Zo bevatten achttien drankjes meer dan drie keer de ADH van B6 en elf van B12.

Schadelijk
Vitamines zijn in ‘normale’ hoeveelheden goed voor het lichaam. Maar een overdaad aan sommige vitamines kan schadelijk zijn. Het verstoort dan verschillende processen in het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot afwijkingen van het zenuwstelsel en problemen veroorzaken in de nieren. De onderzochte drankjes kunnen bij regelmatig gebruik dus zelfs gevaarlijk zijn voor het lichaam.

Volgens NPR blog The Salt krijgen mensen door vitaminesupplementen voldoende vitamines en andere nutriënten binnen, maar is het nog steeds onduidelijk of dat voordelen oplevert voor de gezondheid. De uitkomsten van verschillende onderzoeken zijn tegenstrijdig wat betreft de invloed op het risico van kanker en hart- en vaatziekten.

Eerder schreef Foodlog ook al over vitaminwaters. Het is water met suiker en dat kan je altijd maar beter laten staan. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat je er niet alleen van aan kunt komen maar ook andere risico's mee loopt.

Fotocredits: 'Vitamin Water', Jeremy Brooks
Dit artikel afdrukken