Aardappels zijn gezond want:
1. Ze zitten barstensvol kalium: gemiddeld 1.600 milligram per aardappel - met schil!, dat is de helft van de dagelijks benodigde hoeveelheid (volgens de Amerikaanse voedingsaanbevelingen). Om het even te vergelijken: in een banaan, die ook als goede bron van kalium bekend staat, zit een kwart van die hoeveelheid.
2. In de schil zitten veel voedingsvezels. In een gemiddelde aardappel wel 7 gram. Schil je je pieper, blijft er maar 1 gram voedingsvezel over. Vezels helpen je je verzadigder te voelen en zouden gunstige gezondheidseffecten hebben voor je hartgezondheid, cholesterolniveau en diabetesrisico..
3. Er zit veel vitamine C in: 29 milligram in een grote aardappel. Dat is ongeveer een derde van wat er in die andere vitamine-C bom, de sinaasappel zit.
4. Ze zijn een goede bron van mangaan - een minder bekende nutriënt. Mangaan is nodig om eiwitten, koolhydraten en cholesterol in je lichaam te verwerken, en speelt ook een rol in de botopbouw. Eén aardappel - met schil - levert je een derde van de dagelijks benodigde hoeveelheid mangaan op.
5. Er zit veel vitamine B6 in. Een minder bekende vitamine, die echter een essentiële rol speelt in onze hart-en-vaat-, spier- en zenuwstelsels en onze immuun- en spijsverteringssystemen. Eén aardappel per dag levert al bijna de helft van alle B6 die je nodig hebt.
Fotocredits: Potatoes, Jamonation
Nee dankje, ik ben blij dat ik de aardappel uit mijn menu geschrapt heb, heel af en toe in de winter als stamppot, maar verder eet ik ze echt niet meer, jaeen patatje eens in het half jaar en dat is dan nog veel, gewoon voor de lekkere trek of omdat ik bij mijn ouders mee eet en ze iets makkelijks eten. Net als met rijst en pasta kom ik ook aan van aardappel, maar doordat ik hem uit mijn menu geschrapt heb kan ik als toetje heerlijk genieten van diverse soorten fruit, veel lekkerder. Aardappel vind ik niet eens lekker meer, nooit echt lekker gevonden. Als ik teveel op mijn bord had waren het de aardappels die ik altijd liet liggen.