Een vis die in de buurt van de kerncentrale leefde, bleek afgelopen mei een hoeveelheid radioactief cesium te bevatten die 180 keer boven de veiligheidslimiet van Japan zat. Dat werkt natuurlijk niet echt mee om het vertrouwen in het lozen van het water groter te maken.
Japan heeft in ieder geval de steun van atoomagentschap IAEA. De VN-organisatie stelt dat de operatie helemaal veilig is. Verder zet de regering haar beste beentje voor: als publiciteitsstunt is een livestream te volgen van een school vissen die rustig zwemmen in het omstreden afvalwater. Het is onderdeel van een charme-offensief.
De Nederlandse stralingsdeskundige Govert de With legde op NPO Radio 1 uit dat de stralingsrisico's van het te lozen water "zeer beperkt" zijn. In ieder geval stukken kleiner dan het stralingsrisico dat mensen in Nederland dagelijks lopen. Het Fukushima-water verhoogt de blootstelling aan straling met 1 microsievert, terwijl de gemiddelde Nederlander en Japanner jaarlijks aan 2,1 millisievert aan achtergrondstraling blootstaan. Dat is ruim 2000 keer zoveel als de straling die het koelwater van Fukushima in het milieu zal loslaten. Volgens de geldende stralingsnormen gaat de Chinese boosheid dan ook nergens over, maar de vissen zullen uiteindelijk wel wat radioactiviteit opnemen, zegt De With heel feitelijk.
China stelde vandaag een ban in op de import van Japanse vis en visproducten. Volgens analyses in The Financial Times en op de BBC is de reactie van China bedoeld om Japan economische schade toe te brengen. China en Hongkong importeren samen jaarlijks meer dan $1,1 miljard aan zeevruchten uit Japan. Het gaat om bijna de helft van de Japanse zeevruchtenexport.
De relatie tussen Tokio en Peking is de laatste jaren verslechterd doordat Japan een hechtere relatie met de VS heeft ontwikkeld en steun betuigt aan Taiwan. Volgens China is het zelfbesturend eiland Taiwan onderdeel van China. Tussen de VS en China is de positie van Taiwan een majeur punt van conflict.
Een aantal China-kenners denkt dat de ban geen lang leven beschoren is. China is een visetende natie. Vis elders inkopen jaagt de prijzen in het door inflatie geplaagde land verder op en laat het publiek morren.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Japanse consumenten zijn niet bang voor straling en kopen vis uit de wateren rond Fukushima. Op die manier steunen ze een industrie die het moeilijk heeft door de Chinese ban op Japans zeevoedsel. Consumenten vragen specifiek om “Joban-mono,” vis uit de wateren bij Fukushima en zijn zuidelijke buur Ibaraki. Volgens de South China Morning Post zou het best weleens zo kunnen zijn dat juist het Chinese verbod op zeevoedsel uit Japan de Japanse kritiek op de waterlozing heeft verminderd. Mensen zouden juist door de Chinese actie meer zeevoedsel uit de regio zijn gaan eten.
In augustus importeerde China 67% minder zeevoedsel uit Japan dan in dezelfde maand een jaar eerder.
De importwaarde van zeevoedsel is over augustus nog zo’n $20,2 miljoen, meldt The Guardian.
Vorig jaar importeerde China voor $571 miljoen dollar aan zeevoedsel uit Japan. In 2022 was de totale export van Japan naar China $145 miljard.
Als gevolg van de Chinese importban zitten de vriezers op het eiland Hokkaido vol met zeevoedsel. Vanuit Hokkaido ging 64% van de export van vis en zeevruchten naar China.
“Kijk live mee als op 25 augustus de Japanse kerncentrale Fukushima begint met het lozen van behandeld radioactief water in de Stille Oceaan”. Dat klinkt spectaculairder dan het is. In het filmpje van de Independent zijn rustig kabbelende golven te zien die stukslaan op een stenen barrière. Waar nu precies het afvalwater de oceaan ingaat is niet helemaal duidelijk. Zelfs als je de lozing zou kunnen zien, is de radioactiviteit toch onzichtbaar. Het gaat hier niet om gifgroen afvalwater dat meteen alle vissen in de omgeving doodt. Gelukkig maar, al had dat wel een spannendere livestream opgeleverd.
Lees nog even onze update onder het stuk.
Ik denk dat China's vervuiling eerder een bedreiging is voor de omringende landen dan het radio-active water wat Japan in de zee wilt lozen. Want in China zijn hele gifmeren ontstaan door de winning van Rare earths die het land zo graag wilt leveren voor de elektronica industrie. Daarnaast houdt de waterkwaliteit van China slecht en ondrinkbaar.