0
Fotocredits: Watertanks bij kerncentrale Fukushima, IAEA Imagebank, Wikimedia

Flash GezondheidVissen kijken moet veiligheid radioactief water bewijzen

In radioactief water zwemmende vissen moeten de wereld overtuigen dat er niets mis is met de lozingsplannen van Japan. Dat land gaat, met instemming van het internationaal atoomagentschap IAEA, 1,25 miljoen ton gezuiverd radioactief koelwater van de in 2011 verwoeste kerncentrale bij Fukushima lozen in de Stille Oceaan.

Ook de Europese Unie, die sinds de kernramp strenge veiligheidsmaatregelen invoerde voor de import van Japans voedsel, voorziet geen problemen. De laatste beperkingen gingen deze week van tafel.

Ondanks de gestage stroom van geruststellende berichten - zo kunnen Japanse vissers al sinds 2016 weer veilig vissen - roept de aankondiging talloze protesten op, aldus Trouw.

En dus start de Japanse regering een charme-offensief, met een landelijke advertentiecampagne, tv-spotjes en posters in trein- en metrostations, festivals 'ter viering van het afvalwater' en bijeenkomsten op middelbare scholen. Het hoogtepunt van de campagne? De livestream van een school vissen, die rustig zwemmen in het omstreden afvalwater. Voor iedereen live te volgen, op YouTube.

Ook dichter bij huis kun je via een livestream vis kijken, in de Utrechtse Weerdsluis. Voor het derde jaar op rij konden daar livestreamkijkers de sluiswachter waarschuwen dat er een vis aan de 'visdeurbel' belde. De bellende vissen werden wereldwijd bekeken.

Nu.nl - Volgens Japan bewijzen vissen dat radioactief water veilig is | Uit andere media | NU.nl, 21 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.