image

Er zijn ochtendmensen en avondmensen en van een avondmens maak je maar moeilijk iemand die in de ochtend al het vuur uit zijn sloffen loopt. Dat zit nu eenmaal niet in mijn genen, zegt de avondmens tegen zijn baas en de baas begrijpt dat. Nu blijkt uit onderzoek door wetenschappers van Kings College Londen dat ook de voorkeur voor voedsel voor een belangrijk deel een zaak van aanleg is. Dit schrijft de BBC. De onderzoekers gebruikten de methode van tweelingenonderzoek. Een-eiige tweelingen, genetisch identiek, hadden veel vaker gelijke voedselvoorkeuren dan andere tweelingen. Dit was het sterkst het geval bij knoflook en koffie, maar ook bij andere voedingsmiddelen. De gevolgen van dit onderzoek kunnen groot zijn volgens de betrokkenen. Het aanleren van een gezond voedselpatroon aan kinderen is bijvoorbeeld op precies het tegendeel gebaseerd, namelijk dat voedingsgewoonten puur een gevolg zijn van sociale omstandigheden en de opvoeding. Iemand met een genetische aanleg om junkfoodliefhebber te worden, zal anders aangesproken moeten worden. Anders gezegd: Paul Rosemuller moet zijn huiswerk overdoen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Twin Research and human genetics.
Dit artikel afdrukken