Het is zover, de politiek heeft nieuwe regels opgesteld inzake voeding. Nu maar hopen dat ze weten wat ze doen, want als zelf de wetenschap er al moeite mee heeft om door de bomen het bos te zien........

De Europese Commissie heeft een reeks van wetsvoorstellen aangenomen die moeten leiden tot harmonisatie in de wetgeving voor het gebruik van enzymen in de voedingsindustrie. Ook de regels voor gebruik van smaakstoffen en additieven worden vanuit dat oogpunt herzien. Aan de toelating ligt steeds een beoordeling door de European Food Safety Authority (EFSA) ten grondslag. Enzymen
De voorstellen voor Europese regels ten aanzien van enzymen voorzien in de beoordeling, toelating en controle op het gebruik van enzymen in voedingsmiddelen. Er zou een positieve lijst moeten komen van alle enzymen die voor technische doeleinden worden gebruikt, gebaseerd op een wetenschappelijke beoordeling door de EFSA. Nadat de regels zijn ingesteld, zou er voor bestaande enzymen een periode van voorlopige toelating van 24 maanden moeten gelden.

Er wordt tevens voorgesteld om regels op te stellen voor het vermelding op het etiket wanneer enzymen anders zijn gebruikt dan als een hulpmiddel in het productieproces. Als de enzymen ook in het eindproduct een functie hebben dan moet dit op het etiket gemeld worden.

Additieven
De toelating van additieven in voeding moet nu zowel door de Raad als door het parlement worden goedgekeurd. Daardoor kost de procedure soms vrij veel tijd. In de het nieuwe voorstel zal de Europese Commissie een positieve lijst beheren, waarbij het lidstaten inspraak hebben via het vaste comité voor de voedselketen. Het Europees parlement kan daar vervolgens het eindoordeel over vellen. Aan iedere toelating gaat een beoordeling van het EFSA vooraf. Reeds toegelaten additieven kunnen tevens een herbeoordeling ondergaan aan de hand van criteria van het EFSA.

Smaakstoffen
Ook de richtlijnen voor de verwerking van smaakstoffen worden aangepast naar de nieuwe technische en wetenschappelijke inzichten. Er komen duidelijker regels voor de maximum gehalten en ongewenste samenstellingen. Er komen daarnaast en verbetering van de definities voor smaakstoffen en de bereiding en verwerking daarvan. Met name voor de aanduiding 'natuurlijke smaakstof' gaan duidelijkere regels gelden.

Toelating
Een belangrijk aspect van de voorstellen is dat de toelatingsprocedures voor enzymen, additieven en smaakstoffen op één lijn wordt gebracht. Er is altijd sprake van een veiligheidsevaluatie door de EFSA. De eenduidige procedure zorgt voor simpeler wetgeving en meer consistente procedures, stelt de Europese Commissie

Bron: Europese Commissie
Dit artikel afdrukken