Er zijn ochtendmensen en avondmensen en van een avondmens maak je maar moeilijk iemand die in de ochtend al het vuur uit zijn sloffen loopt. Dat zit nu eenmaal niet in mijn genen, zegt de avondmens tegen zijn baas en de baas begrijpt dat. Nu blijkt uit onderzoek door wetenschappers van Kings College Londen dat ook de voorkeur voor voedsel voor een belangrijk deel een zaak van aanleg is. Dit schrijft de BBC. De onderzoekers gebruikten de methode van tweelingenonderzoek. Een-eiige tweelingen, genetisch identiek, hadden veel vaker gelijke voedselvoorkeuren dan andere tweelingen. Dit was het sterkst het geval bij knoflook en koffie, maar ook bij andere voedingsmiddelen. De gevolgen van dit onderzoek kunnen groot zijn volgens de betrokkenen. Het aanleren van een gezond voedselpatroon aan kinderen is bijvoorbeeld op precies het tegendeel gebaseerd, namelijk dat voedingsgewoonten puur een gevolg zijn van sociale omstandigheden en de opvoeding. Iemand met een genetische aanleg om junkfoodliefhebber te worden, zal anders aangesproken moeten worden. Anders gezegd: Paul Rosemuller moet zijn huiswerk overdoen.
Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Twin Research and human genetics.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Avondmensen zijn in tegenstelling tot ochtendmensen zware drinkers. Vandaar dat ze 'smorgens niet op gang kunnen komen.
Voedselgewoonten is puur sociaal ingegeven.
Geen enkele eskimo is genetisch gepredestineerd op een koeienbiefstukje, patat en sla.
Bij ons thuis waren ui, knoflook, kruiden en zout volstrekt taboe. Vooral onder invloed van mijn exotische vrouw ga ik tegenwoordig geen enkele exotische hap meer uit de weg en ik vind het ook erg lekker. Zout is taboe gebleven.
OK Chalias, het bericht had moeten zijn:
Voorkeur voor voedingsmiddelen is niet genetisch bepaald. Dat hebben onderzoekers van Kings College ontdekt bij de familie Chalias. Het feit dat Eskimo's nooit met hun kayaks de wereldzeeën zijn opgevaren op zoek naar rundvlees en patat, wees al in die richting, maar het is nu eindelijk bewezen.
Chalias, wat is 'exotisch' ? Chinees is iets heel anders dan Mexicaans. Thais iets heel anders dan Mozambicaans. En Indonesisch weer heel wat anders dan Polynesisch.
Generaliseer je niet een beetje? Ik kreeg in Frankrijk ooit enorm op m'n lazer toen ik het alleen maar waagde 'de Chinese keuken' te generaliseren. Mijn critici hadden natuurlijk groot gelijk.
Het is duidelijk dat smaakvoorkeur een genetische achtergrond heeft. Een fascinerend onderwerp. Androstenone, een feromoon dat ook in truffels voorkomt, smaakt afhankelijk van het type receptor dat je bezit niet, vies of lekker.
Onderzoek met tweelingen is natuurlijk wel moeizaam omdat ze ook onder gelijke omstandigheden opgroeien. Ik kan dit tijdschrift helaas niet inzien om de studie wat beter te kunnen beoordelen.
Wouter, begrijp me goed, onderzoek is voor mij heilig. Ik zou het niet durven om daar kritisch over te doen. Onlangs kocht ik in Frankrijk 2 pakjes,1 van Maggi en 1 van Knorr, Marokkaanse soep. Het Maggipakje bevatte 7 maal meer zout dan die van Knorr. De soepfabrikanten hadden het ook al door van die genetisch bepaalde voorkeur. Er zijn Knorrmensen en Maggimensen.
Dick, met exotisch bedoelde ik dat mijn vrouw van huis uit geen exotisch gerecht uit de weg gaat. Ik heb mijn genetisch voorkeur voor groente, aardappels en een gehaktbal moeten onderdrukken om het ook te kunnen waarderen. Of zou er onder invloed van al die exotische gerechten iets in mij gemuteerd zijn?
Jurgen, prachtig die constatering over truffels.
Van oudsher werden er al varkens gebruikt om truffels op te sporen. Zegt dat nu genetisch ook iets over de menselijke truffelliefhebber?