imageDe supermarkt kan dus ingericht worden als een groot zee aquarium!

Het gedrag van haaien die in de oceaan op zoek gaan naar voedsel en mensen die in de supermarkt hun inkopen doen, toont opvallende overeenkomsten. Dit blijkt uit een analyse van internationale wetenschappers aan de Universiteit van Portsmouth.

De onderzoekers concluderen dat haaien specifieke delen van de oceaanbodem afzoeken door een serie van opeenvolgende, korte bewegingen. Daarna gaan ze rigoureus naar een nieuwe plek om te zoeken, zonder tussen de twee zoekplekken naar voedsel te speuren.

Efficiënt
De wetenschappers stellen dat deze zoekmethode de kans vergroot dat de haaien voedsel vinden in de wijde oceaan en dat het het meest energie-efficiënte systeem is. ‘Het is een oplossing voor het vinden van voedsel in complexe en veranderlijke omgevingen’, aldus Dr David Sims van de Universiteit van Portsmouth.

Eieren zoeken
Sims geeft aan waar haaien op mensen lijken. ‘Als je naar de supermarkt gaat om eieren te kopen, zoek je op een bepaalde plaats’, stelt hij. ‘Als je het op die plek niet vindt, ga je naar een andere locatie in de winkel om te zoeken. Je zult zeer waarschijnlijk niet bij het begin van de winkel beginnen om elk schap te doorzoeken.’


bron: distrifood

Dit artikel afdrukken