De moeder van nu is anders dan de moeder van vroeger. Waar moeders voorheen altijd thuisbleven om te zorgen voor het huishouden en het gezin, zijn er nu moeders die gewoon werken. Er zijn zeker acht moedertypes te onderscheiden in de hedendaagse maatschappij. Dat er zoveel verschillende moedertypes zijn, komt omdat vrouwen in Nederland de keuze hebben om wel of niet te werken.
De moedertypes die te onderscheiden zijn,
-de carrièremoeder
-de supermoeder,
-de hippe moeder,
-de fulltime moeder,
-de doorsneemoeder,
-de single moeder,
-de woensdagmoeder en
-de ubermoeder.

Alle moedertypes beschikken over specifieke kenmerken. Zo werkt de carrièrelmoeder fulltime en de woensdagmoeder alle werkdagen van de week op de woensdag na. De doorsneemoeder is gestopt met werken toen ze kinderen kreeg maar werkt nu weer parttime, terwijl de ubermoeder ook buiten haar gezin zorgfuncties heeft als bijvoorbeeld oppasmoeder.
Vaak wordt gedacht dat het voor de moeder moeilijk is een balans te zoeken tussen gezin en werk. In de praktijk blijkt dit wel mee te vallen. Volgens het CBS raken werkende moeders minder snel overspannen in vergelijking met kinderloze vrouwen. De kinderen lijden ook niet onder het werk van de moeder. Volgens Unicef zijn Nederlandse kinderen de gelukkigste kinderen van de hele ontwikkelde wereld.


Bron : Elsevier met dank aan mkbnet
Dit artikel afdrukken