Dick Veerman
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


In de komende twee decennia zal de vraag naar dierlijke eiwitten met 45% stijgen. Negentig procent van die vraag komt uit nieuwe, snelgroeiende economieën. De helft van die vraag komt uit Azië. Een ander belangrijk deel komt uit Afrika. Noch Afrika, noch Azië hebben de bodems of nutriënten om de benodigde productie van veevoer te kunnen leveren. Niettemin vraagt de wereld bij ongewijzigd beleid over 35 jaar circa 70% meer voergraan nodig dan nu. Dat zei Cor Bruns, sectorspecialist Food & Agri van ING Bank in Nijkerk tijdens de Themadag Granen.

Als het lukt zullen we dus eerder meer kip, dan meer koeien gaan eten
“In hoeverre de prijs stijgt, hangt af van de mate waarin het aanbod toeneemt door hogere hectareopbrengsten. In Oekraïne bijvoorbeeld wordt zo’n 2 tot 2,5 ton tarwe en 5 tot 6 ton mais per hectare geoogst. De betere telers halen al 7 ton tarwe en 10 ton mais. Ook in Rusland stijgen de hectareopbrengsten", zei Bruns. Of het voer te produceren valt is niet zeker. Bruns: "de wereld loopt er wel tegen aan dat zoet water, fosfaat en kali schaarser worden.”

De wereld verbruikt nu 906 miljoen ton graan voor diervoeders. Dat volume wordt verwerkt in 1.070 miljoen ton mengvoer. De voorspelde vraag noodzaakt een groeit met 73% tot 1.755 miljoen ton mengvoer in 2050. Bruns: “Vanaf 2050 zullen 36 van de 98 onderontwikkelde landen meer dan 50 kilo vlees per inwoner per jaar consumeren. In Nederland zitten we nu op 77 kilo. De totale vleesconsumptie in de wereld groeit 45% naar 1.609 miljoen ton. De wereld gaat vooral veel meer kip (+109%) en rundvlees (+74%) eten. Pluimvee vreet vooral graan. Rundvee vreet voornamelijk gras, maar het is niet waarschijnlijk dat er veel meer grasland in de wereld komt.” Als het lukt zullen we dus eerder meer kip, dan meer koeien gaan eten.
Dit artikel afdrukken