In de komende twee decennia zal de vraag naar dierlijke eiwitten met 45% stijgen. Negentig procent van die vraag komt uit nieuwe, snelgroeiende economieën. De helft van die vraag komt uit Azië. Een ander belangrijk deel komt uit Afrika. Noch Afrika, noch Azië hebben de bodems of nutriënten om de benodigde productie van veevoer te kunnen leveren. Niettemin vraagt de wereld bij ongewijzigd beleid over 35 jaar circa 70% meer voergraan nodig dan nu.
In de komende twee decennia zal de vraag naar dierlijke eiwitten met 45% stijgen. Negentig procent van die vraag komt uit nieuwe, snelgroeiende economieën. De helft van die vraag komt uit Azië. Een ander belangrijk deel komt uit Afrika. Noch Afrika, noch Azië hebben de bodems of nutriënten om de benodigde productie van veevoer te kunnen leveren. Niettemin vraagt de wereld bij ongewijzigd beleid over 35 jaar circa 70% meer voergraan nodig dan nu. Dat zei Cor Bruns, sectorspecialist Food & Agri van ING Bank in Nijkerk tijdens de Themadag Granen.
De wereld verbruikt nu 906 miljoen ton graan voor diervoeders. Dat volume wordt verwerkt in 1.070 miljoen ton mengvoer. De voorspelde vraag noodzaakt een groeit met 73% tot 1.755 miljoen ton mengvoer in 2050. Bruns: “Vanaf 2050 zullen 36 van de 98 onderontwikkelde landen meer dan 50 kilo vlees per inwoner per jaar consumeren. In Nederland zitten we nu op 77 kilo. De totale vleesconsumptie in de wereld groeit 45% naar 1.609 miljoen ton. De wereld gaat vooral veel meer kip (+109%) en rundvlees (+74%) eten. Pluimvee vreet vooral graan. Rundvee vreet voornamelijk gras, maar het is niet waarschijnlijk dat er veel meer grasland in de wereld komt.” Als het lukt zullen we dus eerder meer kip, dan meer koeien gaan eten.
Dit artikel afdrukken
Als het lukt zullen we dus eerder meer kip, dan meer koeien gaan eten“In hoeverre de prijs stijgt, hangt af van de mate waarin het aanbod toeneemt door hogere hectareopbrengsten. In Oekraïne bijvoorbeeld wordt zo’n 2 tot 2,5 ton tarwe en 5 tot 6 ton mais per hectare geoogst. De betere telers halen al 7 ton tarwe en 10 ton mais. Ook in Rusland stijgen de hectareopbrengsten", zei Bruns. Of het voer te produceren valt is niet zeker. Bruns: "de wereld loopt er wel tegen aan dat zoet water, fosfaat en kali schaarser worden.”
De wereld verbruikt nu 906 miljoen ton graan voor diervoeders. Dat volume wordt verwerkt in 1.070 miljoen ton mengvoer. De voorspelde vraag noodzaakt een groeit met 73% tot 1.755 miljoen ton mengvoer in 2050. Bruns: “Vanaf 2050 zullen 36 van de 98 onderontwikkelde landen meer dan 50 kilo vlees per inwoner per jaar consumeren. In Nederland zitten we nu op 77 kilo. De totale vleesconsumptie in de wereld groeit 45% naar 1.609 miljoen ton. De wereld gaat vooral veel meer kip (+109%) en rundvlees (+74%) eten. Pluimvee vreet vooral graan. Rundvee vreet voornamelijk gras, maar het is niet waarschijnlijk dat er veel meer grasland in de wereld komt.” Als het lukt zullen we dus eerder meer kip, dan meer koeien gaan eten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#39, 'Zijn er meer mensen die dit missen?' Jazeker. Het probleem is hoe we, ik noem het maar zo, met het denkkader 'hunnie' moeten omgaan. Hunnie wil zijn gedeelte van de taart, en wie zijn wij, die zwelgen in allerlei welvaart? Naast dat het klimaat uit de hand gaat lopen, de ecologie degradeert, zijn er ook problemen in het vooruitzicht zoals energie en grondstoffen, waaronder fosfaat, wat hoofdzakelijk uit Marokko komt en wat noodzakelijk is voor de landbouw. Als er steeds meer mensen komen, komen er steeds meer en steeds sneller problemen; exponentielen die niet zijn vol te houden. Zie ook discussie Rode Hoed ea.
Ik vind het artikel een typisch voorbeeld van wensdenken/trendvolgen. Men trekt een lijn door van de huidige groeiende vleesconsumptie naar de toekomst. Met meer mensen lijkt het logisch dat er meer vlees gegeten zal gaan worden. Eigenlijk moet je zo'n verwachte (maar niet onvermijdelijke) ontwikkeling meteen in een breed kader van duurzaamheid plaatsen i.p.v simpel te stellen dat China en Afrika meer vlees zullen gaan eten. Gezien het akkoord van Parijs is het niet alleen ongewenst de vleesconsumptie op te voeren, maar ook zeer schadelijk. Een gemiddelde vleesmaaltijd waarbij geen rekening wordt gehouden met seizoensproducten of bioproducten heeft snel een watervoetafdruk tussen 2500 en 3000 liter. Water begint nu al schaars te worden, dus moet je daarop anticiperen. De uitstoot van methaan en CO2 door koeien is ook aanzienlijk, evenals de fijnstofuitstoot van kippen. Dat wil je niet als wereldgemeenschap, dus moet je maatregelen nemen om tot een ander, verantwoord eetpatroon te komen dat houdbaar is voor de hele groeiende wereldbevolking. Daarin past uitbreiding van de vleesproductie niet. Wel de uitbreiding van het telen van peulvruchten die prima eiwitten leveren aan de mens, zonder dat je graan voor dieren hoeft te verbouwen. Ik begrijp echt niet dat in dit artikel met geen woord gerept wordt over duurzame productieketens, over noodzakelijke afname van de hoeveelheid (fossiele) energie in het productieproces van vlees en de uitvloeisels van het Akkoord van Parijs. Zijn er meer mensen die dit missen? Er zijn vast nog meer aspecten te noemen die aan de orde moeten komen in het kader van integrale duurzaamheid.
#35, Jeroen; na die 10 miljard? Don't worry, door de demografische transitie (= iedereen tevreden, met zekerheden in het leven als een goede baan en pensioen, en dus geen noodzaak meer voor 10 kinderen als ouwedagvoorziening) gaat de bevolking stabiliseren of zelfs afnemen.
#35 "Nooit meer honger' was ooit het 2e parool van de EG." Hoe kom je aan die onzin? Omdat die Hollanders in de laatste hongerwinter het transport expres lieten kapot lopen?
Afgelopen weekend is Greenpeace in Brussel een campagne gestart om de
vleesconsumptie te reduceren, zowel uit oogpunt van gezondheid als van milieu:
"Let's talk about meat".