In de VS stijgen de prijzen van vlees razendsnel. Dat komt omdat de rundvleesstapel door de droogte (met een voer- en watergebrek als gevolg) is uitgedund en omdat het PED-virus de varkensstapel heeft verkleind. En nu blijkt er ook iets aan de hand te zijn met kip.
Genetisch foutje
Hanen van de genetica-firma Aviagen blijken een genetisch foutje te hebben waardoor de dieren snel te dik worden en duidelijk minder vruchtbaar worden. Dat zorgt ervoor dat er te weinig eieren worden geproduceerd waaruit vleeskippen worden geboren.
Tekorten drijven prijs vleessoorten onderling verder op
Dat is nogal een probleem omdat het onderhavige hanentype de vader is van 25% van de vleeskuikens die de VS produceren. De hoge prijzen voor rund en de tekorten aan varkensvlees, maken normaal gesproken kip - de goedkoopste vleessoort - een aantrekkelijk geprijsd alternatief. Reuters bericht echter dat er een fors tekort aan kip aan het ontstaan is, omdat de ongewenste haan eerst moet worden doorontwikkeld, terwijl andere rassen de rol van die haan niet direct kunnen overnemen. Dat kost immers verschillende maanden, wellicht zelfs een jaar.
De trend wordt nog eens versterkt doordat de vraag naar vlees toeneemt omdat de hoeveelheid beschikbaar vlees op de de wereldmarkt daalt terwijl de vraag toeneemt. Het tijdelijk tekort aan productie kan dan ook voor forse internationale prijsstijgingen leiden.
Europa is een eiland
Europa woont op een eiland. Bij ons brengt geen van de drie vleessoorten veel op, terwijl de producties teruglopen. Dat is het gevolg van de Afrikaanse varkenspest, te hoge voerkosten bij te lage verkoopprijzen (varkens en kip) en vleesfraude (rundvlees). Bij ons blijven de prijzen laag en roepen NGO's om hogere prijzen. Die zijn echter te verwachten als gevolg van de marktwerking. Als de Europese markt is uitgeziekt en weer tot de wereldmarkt gaat behoren, kunnen de afgeslankte productieniveau's voor zoveel krapte zorgen dat ook in de EU de prijzen significant zullen stijgen. Dat zal een lagere vleesconsumptie bevorderen.
Dit artikel afdrukken
Genetisch foutje
Hanen van de genetica-firma Aviagen blijken een genetisch foutje te hebben waardoor de dieren snel te dik worden en duidelijk minder vruchtbaar worden. Dat zorgt ervoor dat er te weinig eieren worden geproduceerd waaruit vleeskippen worden geboren.
Tekorten drijven prijs vleessoorten onderling verder op
Dat is nogal een probleem omdat het onderhavige hanentype de vader is van 25% van de vleeskuikens die de VS produceren. De hoge prijzen voor rund en de tekorten aan varkensvlees, maken normaal gesproken kip - de goedkoopste vleessoort - een aantrekkelijk geprijsd alternatief. Reuters bericht echter dat er een fors tekort aan kip aan het ontstaan is, omdat de ongewenste haan eerst moet worden doorontwikkeld, terwijl andere rassen de rol van die haan niet direct kunnen overnemen. Dat kost immers verschillende maanden, wellicht zelfs een jaar.
De trend wordt nog eens versterkt doordat de vraag naar vlees toeneemt omdat de hoeveelheid beschikbaar vlees op de de wereldmarkt daalt terwijl de vraag toeneemt. Het tijdelijk tekort aan productie kan dan ook voor forse internationale prijsstijgingen leiden.
Europa is een eiland
Europa woont op een eiland. Bij ons brengt geen van de drie vleessoorten veel op, terwijl de producties teruglopen. Dat is het gevolg van de Afrikaanse varkenspest, te hoge voerkosten bij te lage verkoopprijzen (varkens en kip) en vleesfraude (rundvlees). Bij ons blijven de prijzen laag en roepen NGO's om hogere prijzen. Die zijn echter te verwachten als gevolg van de marktwerking. Als de Europese markt is uitgeziekt en weer tot de wereldmarkt gaat behoren, kunnen de afgeslankte productieniveau's voor zoveel krapte zorgen dat ook in de EU de prijzen significant zullen stijgen. Dat zal een lagere vleesconsumptie bevorderen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Uit het bronartikel: High chicken prices due to the production constraints have helped push up the stock prices of Tyson and Sanderson this year, by about 17 percent and 38 percent, respectively. Both Tyson and Sanderson reported net income more than doubled in their fiscal second quarters.'
Als het over US gaat, is de context vrijwel altijd big-food of big-agri. En de vleescycli hebben daar altijd een sterker effect gehad dan hier. Het 1 (US) heeft weinig met het andere (EU) van doen in dit geval. Dat is de context die ik zie.
Liesbeth, de context van het stukje was ietsje breder: bewust beleid of onbewust de dingen laten gebeuren. Europa lijkt er een beetje bij te staan en ernaar te kijken. Zie het doorklikje in de eerste zin van het laatste paragraafje.
Voor boeren maakt het dus niet uit. Voor consumenten? Het gros van het vlees wordt door de record vleeseters zelf geconsumeerd, dus een beetje minder lijkt me eerder een zegen. In de eu kunnen we zelf kip produceren of importeren van wie dan ook. Voor de rest vd wereld betekent het dat ze wat minder gedumpte vleugeltjes krijgen, tijdelijk. Lijkt me ook nog wel te overzien, zeker omdat er dan meer en goedkoper graan op de wereldmarkt komt. Het enig probleem dat ik kan bedenken is die vd Amerikaanse mega-slachterijen, vd Tysons. Die het ook al lastig heeft sinds dat gedoe over groeihormonen in rundvlees. Volgens mij is de terugvallende productie geen probleem voor de rest vd wereld, wel dat het idd aantoont hoe kwetsbaar genetica is geworden.
#7, voor mensen die vlees willen eten, buiten de EU en later daarbinnen. Voor boeren op korte termijn maakt het niet uit. Op langere termijn - en als ze het volhouden - is het prima voor boeren. Maar het is slecht voor mensen zoals ze nu in elkaar zitten. Of moeten we die mensen slecht vinden? Dan is het goed, maar weer slecht voor de boeren ;-)
Nou, als straks het TTIP en ISDS erdoor gedrukt wordt door Europa kan het best eens zo zijn dat we alleen nog maar vlees uit de US kunnen kopen hier, want door ISDS kunnen de bedrijven daar ons voor de rechter slepen, onze regering bijv, als hun vlees geweigerd wordt, bijv als wij vinden dat het niet veilig is om te eten.