Kort 29 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Kort-formulier!

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

Fotocredits: invw.org

Voor het eerst is een wereldwijd onderzoek naar de stand van de bestuivers op aarde verricht. Het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), een VN-orgaan dat in 2012 van start ging, publiceerde dit weekend het eerste Thematic Assessment of Pollinators, Pollination and Food Production.

Het rapport is het resultaat van twee jaar werk door meer dan 70 experts. Ze concluderen dat het belang van bestuivers voor de mensheid niet te onderschatten valt: bijna 90% van de bloeiende planten op aarde en 75% van de landbouwgewassen is (deels) afhankelijk van bestuivers. Vallen zij weg, dan komt de wereldwijde voedselproductie op het spel te staan. Naar schatting bedraagt de jaarlijkse productiewaarde van door bestuivers bestoven landbouwgewassen tussen €215 miljard en €530 miljard.

De onderzoekers stellen echter ook vast dat populaties bestuivers (wild of gekweekt) ontegenzeggelijk afnemen. Van de 200.000 soorten bijen is 40% bedreigd. Van alle gewervelde diersoorten die bestuiven - vogels en vleermuizen - is 16% met uitsterven bedreigd.

Er zijn verschillende oorzaken voor die afname, zoals vernietiging van natuurlijke habitats, de intensieve landbouw en de daarbij gebruikte bestrijdingsmiddelen en monoculturen, klimaatverandering, ziektes en invasieve soorten.
Het goede nieuws is echter ook dat met betrekkelijk eenvoudige ingrepen de dalende tendens om te buigen valt.

De IPBES-bijeenkomst werd maandag afgesloten met de aankondiging dat IPBES een nieuw driejarig onderzoek opzet naar de stand van zaken rondom biodiversiteit en ecosystemen.

Een aantal Amsterdamse restaurants gaat via de reserveringswebsite Couverts.nl een aanbetaling inhouden van de creditcard van de gebruiker. Dit moet de grote aantallen no-shows, gasten die na reservering niet komen opdagen, terugdringen in restaurants. Is de pilot een succes, dan rolt de reserveringswebsite het principe van aanbetalen mogelijk ook uit naar de rest van de ruim 2600 aangesloten restaurants.

“Restaurants storen zich aan het gemak waarmee restaurantgasten op het allerlaatste moment een reservering annuleren of zelfs helemaal niet komen opdagen. Dat kost veel geld voor een restaurantondernemer”, aldus Paul Wiertz, initiatiefnemer van Couverts.nl. Wierts vergelijkt het nieuwe systeem met aanbetalingen van een hotel of vlucht. "Op Booking.com is het de normaalste zaak van de wereld dat je je creditcardgegevens opgeeft bij het boeken van een hotelkamer." Couverts.nl gaat eenzelfde soort systeem gebruiken: "als je gewoon komt opdagen na een reservering, blijft de creditcard onaangeraakt. Ook als je je reservering op tijd annuleert, wordt er niks in rekening gebracht."

Duurzaambedrijfsleven ziet de pilot als kans om verspilling in restaurants terug te dringen. Bij minder no-shows is het inkoopbeleid beter af te stemmen op het aantal verwachte gasten en hoeft er minder voedsel de afvalbak in te verdwijnen.

Het inhouden van reseveringskosten zorgt dus voor een dubbele winst: minder leeg blijvende geserveerde tafels (die straks zowel bezet als onbezet iets opleveren) en minder verspilling van eten.

De Nationale Restaurant Week kondigde een soortgelijk initiatief aan. Als je bij de reservering vooraf betaalt met PayPal, krijg je voorrang bij het reserveren van een tafel bij de toprestaurant.

Vanaf deze maand verkoopt Kellogg’s Australië glutenvrije versies van zijn ontbijtproducten Special K en Corn Flakes Cereals. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de groeiende vraag naar glutenvrije producten die net zo lekker smaken als de originele producten.

Volgens Kellogg’s Australia Portfolio Marketing Manager Janine Brooker is er sprake van een groeiende vraag naar glurenvrije alternatieven voor de normale Kellogg's producten, zowel bij coeliakie-patiënten als 'gewone' consumenten. "Onderzoek uitgevoerd onder de huidige consumenten van glutenvrije producten toonde ook aan dat er een gat in de markt is voor producten die een smaakervaring bieden die vergelijkbaar is met glutenhoudende producten."

Volgens Kellogg’s zijn de Corn Flakes Gluten Free een goede bron van 6 essentiële vitaminen, inclusief foliumzuur. De Cornflakes bestaan voor 91% uit maïs. Special K Gluten Free is een bron van ijzer en zink en bestaat voor 85% uit bruine rijst. Beide ontbijtgranen zijn goedgekeurd door Coeliac Australia.

Anderhalf jaar geleden lanceerde Kellogg’s concurrent Sanitarium in Australië een glutenvrije versie van zijn Weet Bix, gemaakt van sorgo (een gierstsoort).

NS stopt met het exploiteren van de winkels op de stations. Het spoorbedrijf gaat zich richten op de 'kerntaken' en zal stationswinkels afstoten, niet meer meebieden op regionale bus- of spoorconcessies en het busvervoerbedrijf Qbuzz verkopen.

Interim-topman Roger van Boxtel komt morgen met de nieuwe strategie naar buiten. In diverse media worden de elementen daarvan openlijk besproken. NS wil nog niet reageren: "Morgen presenteren we onze nieuwe strategie", aldus een zegsman.

NS zou niet alleen stoppen met de zelf ontwikkelde formules zoals De Broodzaak, Julia's, Smullers en Enoki, maar ook de gefranchisede concepten (Starbucks, AH to go) niet langer beheren. Wanneer de exploitatie gaat stoppen en of er ketens verkocht gaan worden, is nog niet duidelijk.

De exploitatiestop gaat gevolgen hebben voor 5.000 werknemers. De vakbonden reageren bij voorbaat verbolgen. "Het zijn gewoon 5000 goede banen daar, die komen dan in andere handen. Wij voelen er niets voor om die mensen over te dragen aan de detailhandel. Ze zullen slechtere contracten krijgen", klinkt het vanuit de FNV.

In Groot-Brittannië zijn de paaseieren van chocolade kleiner dan vorig jaar, maar is de prijs hetzelfde gebleven. In sommige gevallen is de prijs zelfs gestegen, terwijl de hoeveelheid chocola is afgenomen, meldt de Daily Mail. "Het kan liggen aan hogere productiekosten, maar consumenten hebben alle recht om er ontevreden over te zijn", zegt Kim Ludlow van mySupermarket.co.uk.

Bij de meeste eieren krijgen consumenten zo'n 15% minder waar voor hun geld, maar dat kan oplopen tot 54% zoals bij het Celebration Easter Egg van Mars. Dat ei is 20 gram lichter dan vorig jaar, maar wel £1,69 (€2,15) duurder. Het grootste verschil is te zien bij het Scooby Doo Egg and Toy van Tesco, dat net als vorig jaar £5 kost, maar 30 gram minder chocolade bevat. Dat is een waardedaling van 67%. Volgens de supermarkten bepalen de fabrikanten het gewicht en de prijs.

Vorig jaar lagen chocolade-fabrikanten voor het eerst onder vuur vanwege hun krimpende eieren. Een foto op Facebook van een verpakking van Quality Street die 40 gram minder chocola bevatte, maar wel even duur was als voorheen, ging toen viraal in het rond op internet.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks opent in 2017 zijn eerste vestiging in Italië. Starbucks belooft het geboorteland van de espresso met ‘nederigheid en respect’ te betreden, volgens CNBC. CEO Howard Schultz: “Onze eerste winkel wordt ontworpen met zorgvuldige aandacht voor details en groot respect voor de Italianen en hun koffiecultuur.”

Starbucks zet deze grote stap samen met de Italiaanse merkenexploitant Percassi. De eigenaar van dit bedrijf is voormalig topsporter Antonio Percassi. Hij zegt: “We weten dat we een unieke uitdaging aangaan met de opening van de eerste Starbucks vestiging in Italië.”

De eerste vestiging komt in Milaan, in het noorden van het land. De bedoeling is dat er in 2017 ook in andere Italiaanse steden vestigingen van Starbucks worden geopend.

Starbucks heeft momenteel wereldwijd 23.000 vestigingen, maar Italië moet het nog altijd zonder stellen.

In een KFC-restaurant in Stoke-on-Trent (VK) mogen kinderen en jongeren onder de 18 jaar alleen nog komen eten onder begeleiding van een volwassene. Deze maatregel is ingesteld na een reeks vechtpartijen in het restaurant. Jongeren mogen als ze zonder volwassen begeleider komen nog wel eten afhalen, maar dat moeten ze dan buiten opeten. Vorige week stelde een nabijgelegen McDonald's dezelfde maatregel in.

Manager Liam Dalgarno van KFC: “De manier waarop sommige jongeren zich gedragen, is bedreigend voor het personeel. Sinds het invoeren van het nieuwe beleid merken we een verschil en voelt het personeel zich veiliger.”

De wijk Meir in Stoke-on-Trent staat bekend als probleemwijk. Bij een vechtpartij tussen groepen jongeren vorige maand zijn 8 mensen gearresteerd en 2 wapens in beslag genomen. Volgens Janet Bellis van de Community Association is het niet verwonderlijk dat KFC en McDonald's tot deze maatregelen overgaan: “Deze gangs komen binnen, zijn luidruchtig en schrikken andere klanten af. Het is geen excuus, maar ze hebben hier ook geen andere plek om naartoe te gaan. Het is een treurige situatie.”

Amazon gaat in Groot-Brittannië de dagelijkse boodschappen leveren. Daarvoor sluit de online retailer een overeenkomst met de vierde supermarktketen van het land, Morrisons.

Klanten met een Amazon Prime of Amazon Pantry abonnement kunnen vanaf de komende maanden ook boodschappen bestellen uit het verse, koelverse en diepvriesassortiment van Morrisons. De afgelopen tijd werd in de markt al gespeculeerd over de mogelijkheid dat Amazon in Groot-Brittannië Amazon Fresh zou uitrollen, de versboodschappendienst die het bedrijf in de VS opgezet heeft. Dat zou een extra bedreiging vormen voor de Britse supermarkten, die in een hevige concurrentieslag en prijzenoorlog zijn verwikkeld.

Met de nu aangekondigde overeenkomst steekt Morrisons de concurrentie de loef af: "De combinatie van onze ervaring met vers en de expertise van Amazon op het gebied van online en logistiek is pakkend. Dit is een leveranciersovereenkomst met een laag risico en weinig kapitaalsinvestering, die laat zien welke mogelijkheden wij hebben ons bedrijf te verbreden."

Amazon zou ook plannen hebben in Europa een maaltijdenbezorgdienst op te zetten. Dat leiden analisten af uit de vragen die Amazon zijn Britse klanten stelt, meldt IB Times.

Hoe (voedsel)veilig zijn de tassen die we gebruiken om onze boodschappen te vervoeren? Sinds begin dit jaar moeten we betalen voor plastic tasjes, en dus is het al gauw veel voordeliger een herbruikbare tas mee te nemen. Zo'n tas kan echter een feestje voor bacteriën worden.

"Het klopt dat er bacteriën zoals E.coli of Salmonella in kunnen komen. Die kunnen bijvoorbeeld komen van een lekkende verpakking met vlees of van de grond waar je de tas opzet. Zeker als je de tas niet of weinig wast en intensief gebruikt, kunnen de aanwezige bacteriën ander voedsel besmetten, zoals vers fruit", zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum.

Of we ziek worden van herbruikbare tassen, is nog maar de vraag. Van der Vossen verwijst naar een onderzoek uit San Francisco, waaruit bleek dat er een toename van het aantal voedselinfecties was nadat mensen moesten gaan betalen voor een plastic tasje. Op grond van slechts één onderzoek zijn echter geen harde conclusies te trekken.

Omdat er in Nederland nog altijd 2.000 mensen per dag ziek worden van een voedselinfectie, raadt Van der Vossen aan alleen al uit voorzorg een herbruikbare tas regelmatig te wassen, of met een heet water en een sopje schoon te maken als de tas niet in de was kan.

De Nederlandse land- en tuinbouw verbruikt op jaarbasis bijna 4,9 miljard kilowatt uur aan elektriciteit. Om dat in perspectief te plaatsen: heel Nederland, industrie en particuliere huishoudens, gebruikt zo'n 119 miljard kilowatt uur. Boerenbusiness ging op zoek naar de grootverbruikers binnen de Nederlandse landbouw.

Met stip op de eerste plaats staat de gemeente Westland. De vele glastuinbouwbedrijven in de gemeente nemen 14,4% van het totale agrarische elektriciteitsverbruik voor hun rekening, 703,6 miljoen kilowattuur. Op de tweede plaats komt de gemeente Lansingerland, waar ook veel glastuinbouw gevestigd is. Lansingerland neemt 228 miljoen kilowattuur af. De top-5 wordt volgemaakt door de gemeente Hollands Kroon (Noord-Holland), waar kassen, bollen- en broeibedrijven gevestigd zijn, Zaltbommel (Gelderland) met glastuinbouw en paddenstoelbedrijven en de qua oppervlak grootste gemeente van Nederland, Noord-Oostpolder. Daar zit naast tuinbouw ook veel akkerbouw (pootgoed, bloembollen).

Het laagste agrarische elektriciteitsverbruik werd gemeten in Zandvoort. Daar namen land- en tuinbouwbedrijven 6.000 kilowatuur af. Dat is vergelijkbaar met het gemiddeld energieverbruik van 2 huishoudens.

Bijna de helft van de Amerikaanse 'millennials' heeft geen vertrouwen in de grote voedingsproducenten. Eén op de drie wil transparantie over waar het product vandaan komt. Kleinere en vernieuwende bedrijven die zich richten op productinnovaties, het verhaal achter het product en thuisbezorging van verse producten, profiteren hiervan.

Bijna een kwart van de Amerikaanse bevolking bestaat uit millennials. Onderzoek van Mintel laat zien dat 74% van deze generatie de voorkeur geeft aan producten met lokale of nieuwe ingrediënten en merken die een ethische missie hebben. Internet maakt het mogelijk snel informatie over een product of fabrikant op te zoeken; zo ontstaat een nieuw type consument. Nu de oudere millennials (geboren rond 1980) een gezin starten en meer financiële middelen ter beschikking hebben, bepalen zij hoe langer hoe meer de voedingstrends.

Retailers en investeerders pikken deze trends op. Retailers passen hun assortiment en en nemen meer producten van kleinere bedrijven op. Investeerders staan te trappelen om te investeren in food start-ups. Dat klimaat komt kleine bedrijven ten goede. Waar grote voedingsproducenten moeite hebben om relevant te blijven, worden de nieuwe kleintjes in snel tempo concurrerend en ontwrichten ze de traditionele voedselketen.

Bij de Hema liggen chocolade-eitjes als 'verstopeieren' in de winkel. Op Twitter zorgde die benaming zondag voor flink wat ophef. De 'verstopeieren' zouden "omwille van geloofsovertuigingen" een aangepaste naam hebben gekregen.

Volgens winkelketen Hema is daar geen sprake van: "We hebben deze eitjes 'verstop eitjes' genoemd omdat het een leuk gebruik is om voor kinderen chocolade eitjes te verstoppen. We denken hierbij juist aan te sluiten bij een aloud gebruik binnen onze cultuur. Niets meer en niets minder. Hema houdt zich verre van geloofsovertuigingen, politieke of seksuele voorkeur of anderszins juist omdat Hema er voor iedereen is. Wij vinden het jammer dat er mensen zijn die ook hier weer een aanleiding zien om te twijfelen aan onze oprechtheid in deze. Overigens hebben veel van onze andere artikelen gewoon de naam Pasen met zich mee.''

Vorig jaar verving de Hema de Zwarte Pieten door 'schoorsteenpieten'. Ook toen kwam Hema zwaar onder vuur te liggen op de sociale media.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag