Hoe (voedsel)veilig zijn de tassen die we gebruiken om onze boodschappen te vervoeren? Sinds begin dit jaar moeten we betalen voor plastic tasjes, en dus is het al gauw veel voordeliger een herbruikbare tas mee te nemen. Zo'n tas kan echter een feestje voor bacteriën worden.

"Het klopt dat er bacteriën zoals E.coli of Salmonella in kunnen komen. Die kunnen bijvoorbeeld komen van een lekkende verpakking met vlees of van de grond waar je de tas opzet. Zeker als je de tas niet of weinig wast en intensief gebruikt, kunnen de aanwezige bacteriën ander voedsel besmetten, zoals vers fruit", zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum.

Of we ziek worden van herbruikbare tassen, is nog maar de vraag. Van der Vossen verwijst naar een onderzoek uit San Francisco, waaruit bleek dat er een toename van het aantal voedselinfecties was nadat mensen moesten gaan betalen voor een plastic tasje. Op grond van slechts één onderzoek zijn echter geen harde conclusies te trekken.

Omdat er in Nederland nog altijd 2.000 mensen per dag ziek worden van een voedselinfectie, raadt Van der Vossen aan alleen al uit voorzorg een herbruikbare tas regelmatig te wassen, of met een heet water en een sopje schoon te maken als de tas niet in de was kan.
VC - Hoe fris is jouw boodschappentas? | Voedingscentrum
Reageer
  • Deel
Druk af