Gezond eten is voor veel Nederlanders lastig in deze tijd van inflatie. Van de deelnemers aan een onderzoek van de verzekeraars a.s.r. en Ditzo zegt bijna één op de drie Nederlanders minder gezond te eten nu gezonde producten duurder zijn geworden. Ook heeft een kwart van de ondervraagden het sportlidmaatschap de deur uit gedaan.
Het is zorgwekkend dat ongezond leven op korte termijn goedkoper is dan gezond leven, terwijl op lange termijn het beslag op de samenleving groot is
We willen gezond leven. Een meerderheid (56%) van de respondenten zegt bereid te zijn om dagelijkse gewoontes aan te passen als ze daardoor gezonder blijven. Ook willen we het liefst de producten kopen die hierbij passen. Een recent uitgebracht rapport laat bijvoorbeeld zien de consument van 2023 specifieke gezondheidsvoordelen en wellness argumenten hanteert bij zijn keuze voor producten. Maar hoge prijzen zullen hen van hun voorkeur weerhouden.

Gezond leven zou standaard moeten zijn
“Het is zorgwekkend dat ongezond leven op korte termijn goedkoper is dan gezond leven, terwijl op lange termijn het beslag op de samenleving groot is”, zegt directeur Arjan Vliegenthart van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in het AD. Hij spreekt van "een maatschappelijk probleem.”

Volgens Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, zou gezonde voeding voor iedereen een makkelijke en betaalbare keuze moeten zijn. “Je krijgt daarmee de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt en gezond eten verkleint de kans op ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker”. Dat gezond eten nu moeilijk is door de hoge prijzen zou het Voedingscentrum liever anders zien.

Financiën niet enige reden voor ongezonde leefstijl
Aan het onderzoek werkten 1.000 Nederlanders mee. Het doel was om erachter te komen welke belemmeringen mensen ervaren bij het maken van gezonde keuzes. Niet alleen de financiële situatie van mensen beïnvloedt hun keuzegedrag: mensen vinden het sowieso moeilijk om gezonde keuzes vol te houden. Meer dan een derde van de ondervraagden vervalt snel in oude gewoontes en haakt zelfs binnen een maand af. Vervallen in oude gewoontes is zelfs de belangrijkste reden voor het niet volhouden van gezonde gewoontes (32%). Kosten komen pas op de tweede plek (15%). Naast de financiële situatie spelen wilskracht, gewoontevorming en andere psychologische factoren dus ook een belangrijke rol.

Diepvries en kip brengen uitkomst
Vanwege de hoge prijzen kopen Britten meer diepvriesvoedsel. Ook laten ze duur vlees (zoals rood vlees) staan en switchen ze naar (goedkoper) witvlees. Dat zijn ontwikkelingen die niet per se tot een ongezonder voedingspatroon hoeven te leiden. Diepvriesgroente is minstens zo gezond als vers. Kip is volgens het Voedingscentrum onderdeel van een gezond voedingspatroon, terwijl het eten van te veel rood vlees wordt afgeraden.