NS stopt met het exploiteren van de winkels op de stations. Het spoorbedrijf gaat zich richten op de 'kerntaken' en zal stationswinkels afstoten, niet meer meebieden op regionale bus- of spoorconcessies en het busvervoerbedrijf Qbuzz verkopen.

Interim-topman Roger van Boxtel komt morgen met de nieuwe strategie naar buiten. In diverse media worden de elementen daarvan openlijk besproken. NS wil nog niet reageren: "Morgen presenteren we onze nieuwe strategie", aldus een zegsman.

NS zou niet alleen stoppen met de zelf ontwikkelde formules zoals De Broodzaak, Julia's, Smullers en Enoki, maar ook de gefranchisede concepten (Starbucks, AH to go) niet langer beheren. Wanneer de exploitatie gaat stoppen en of er ketens verkocht gaan worden, is nog niet duidelijk.

De exploitatiestop gaat gevolgen hebben voor 5.000 werknemers. De vakbonden reageren bij voorbaat verbolgen. "Het zijn gewoon 5000 goede banen daar, die komen dan in andere handen. Wij voelen er niets voor om die mensen over te dragen aan de detailhandel. Ze zullen slechtere contracten krijgen", klinkt het vanuit de FNV.
Het Financieele Dagblad
Reageer
  • Deel
Druk af