image

'Tegen warme oorlellen' - een prachtig artikel van Wim Köhler afgelopen weekend in de Zaterdag&cetera bijlage van de NRC.

Conclusie 1: water is niet meer ontgiftend ('detox') dan bijv. koffie of frisdrank omdat alles wat we drinken nou eenmaal voornamelijk uit water bestaat
Conclusie 2: met frisdrank is niks mis als je de suikers die erin zitten maar verbrandt
Conclusie 3: water helpt als maagvulling niet bij het afslanken omdat het in vliegende vaart door onze maag en darmen gaat
Conclusie 4: van water ga je dood als je er te snel teveel van binnenkrijgt omdat je er een hersenoedeem van krijgt
Conclusie 5: water mag je allemaal een beetje teveel drinken, want van die paar flesjes extra per dag gaat niemand dood. Je moet er alleen vaker van plassen en als je het koopt, word je er een beetje armer van.

Een buurman, een hooggeleerde plantkundige, zei me ooit dat teveel water niet goed is voor mijn terrasplanten (in pot). Ze deden het nl. slecht terwijl ze toch echt zat water kregen. Hij wist het heel logisch te verklaren: "van niet teveel teveel gaan ze niet dood, maar je spoelt alle voedingsstoffen weg." Daarna heb ik het gestest: met minder water en met vaker mesten en evenveel water. De resultaten vielen uit in het voordeel van wat minder water. De planten stonden er mooier bij.

Waarschijnlijk is het nog niet onderzocht, anders had Köhler het wel genoemd. Ik ben benieuwd en gok op hetzelfde resultaat als bij planten. Doe toch gewoon, is de boodschap. Alles met de mate van een goede balans. Het hoeft dus niet eens weinig te zijn. Werk en zweet flink, dan kun je heel veel water aan ;-)

Ik bedenk me opeens: hoeveel hectoliters water - een schaarse grondstof - piest het ontwikkelde deel van het mensdom dagelijks nodeloos de riolen en reinigingsinstallaties in? Dat nog los van de vraag hoeveel vrachtwagens ervoor rijden om het in onduurzaam plastic verpakt en wel bij die lui te krijgen.

Andere vraag: wat kun je ontwikkelde en goed verdienende mensen eigenlijk allemaal wel niet wijsmaken?
Dit artikel afdrukken