imageHet dossier 'suiker en zout-eruit' begint steeds duidelijker te worden. Ze kwamen erin omdat we steeds meer pakjes, zakjes en bakjes met merkjes erop wilden eten. Da's makkelijk, maar niet zonder meer houdbaar. Suiker en zout boden uitkomst, want het zijn van oudsher conserveringsmiddelen. Denk aan pekelen en het bewaarbaar maken van fruit door er jam van te maken. Ze zijn dus onvermijdelijk als je eten langer houdbaar wilt maken. Dat moet wel als je er een merk op wilt zetten en het de lange weg van productie, vervoer en op het schap en in de voorraadkast zitten wilt kunnen laten afleggen.
Toen we ergens in de jaren '50 en '60 besloten dat er minder vet in ons eten moest en de industrie werd gedwongen steeds meer de vetten - incl. de langhoudbare transvetten - uit de bakjes c.s. gingen halen, werden bovendien nog meer suiker en zout nodig. Dat was om de producten op smaak te houden, want vet is nu eenmaal een belangrijke smaakdrager. Dat had ook nog eens voordeeltje: hoge niveau's suiker en zout helpen om producten allemaal min of meer dezelfde smaak te geven zodat ze iedereen voortaan alles vindt. In een aantal producten (denk aan ham) helpt zout bovendien om het water vast te houden dat wordt toegevoegd om het gewicht tegen lage kosten te verhogen.

Foodnavigator.com kwam begin deze maand met een analyse van Stephen Daniells, die weet te melden dat suiker en zout niet zomaar uit ons fabriekseten kan worden gehaald omdat het microbiologisch - vanwege bedref dus - wel eens enorme consequenties kan hebben. Daar is nog nauwelijks iets over bekend. Logisch dus dat de voedingsindustrie onlangs professor Frans Kok voorhield dat het allemaal makkelijk roepen is, maar in de praktijk wat genuanceerder ligt.

In de VS, het VK en Ierland is volgens Daniels 80% van de zout-intake van consumenten afkomstig van verpakt voedingsproducten.

Is dit nou een case om mensen weer dichter bij de oorsprong liggende producten te gaan laten eten en daar de productie- en verkoopprocessen en -plaatsen (bijv. een nieuw type 'restaurants' in iedere wijk waar iedereen kan eten of het eten thuis kan laten bezorgen) voor te verzinnen of moeten we gewoon doorgaan op dezelfde weg?
Dit artikel afdrukken