image

Cijfers over consumentengedrag zijn altijd weer confronterend. De nieuwste cijfers over het weggooien van voedsel geven een beeld waarvan je best even stil wordt!

Consumenten zijn de grootste verspillers van voedsel. Bijna twee derde van al het weggegooide voedsel in Nederland verdwijnt in de afvalbakken van de huishoudens. Dat is gebleken uit onderzoek van het Consumentenplatform van het ministerie van Landbouw. Jaarlijks gooien boeren, voedselverwerkende industrie, handelsbedrijven, supermarkten, horeca en consumenten samen ter waarde van ongeveer 3 miljard euro aan voedsel weg. Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders het meeste voedsel, ter waarde van circa 2,1 miljard euro per jaar, thuis weggooien.

Ondanks de dagelijkse praktijk vinden Nederlanders het weggooien van voedsel ethisch gezien niet goed, concludeert het platform. De meeste consumenten (36,3 procent) willen eten niet weggooien omdat het zonde van het geld is. Bijna evenveel mensen, 35,4 procent van de ondervraagden, geeft voedselverspilling ''een slecht gevoel''.

Zou dat nou niet anders kunnen?

bron:novum
Dit artikel afdrukken