Cijfers over consumentengedrag zijn altijd weer confronterend. De nieuwste cijfers over het weggooien van voedsel geven een beeld waarvan je best even stil wordt!
Consumenten zijn de grootste verspillers van voedsel. Bijna twee derde van al het weggegooide voedsel in Nederland verdwijnt in de afvalbakken van de huishoudens. Dat is gebleken uit onderzoek van het Consumentenplatform van het ministerie van Landbouw. Jaarlijks gooien boeren, voedselverwerkende industrie, handelsbedrijven, supermarkten, horeca en consumenten samen ter waarde van ongeveer 3 miljard euro aan voedsel weg. Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders het meeste voedsel, ter waarde van circa 2,1 miljard euro per jaar, thuis weggooien.
Ondanks de dagelijkse praktijk vinden Nederlanders het weggooien van voedsel ethisch gezien niet goed, concludeert het platform. De meeste consumenten (36,3 procent) willen eten niet weggooien omdat het zonde van het geld is. Bijna evenveel mensen, 35,4 procent van de ondervraagden, geeft voedselverspilling ''een slecht gevoel''.
Zou dat nou niet anders kunnen?
bron:novum
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dus vaker booscahppen doen is een optie. Ik wordt persoonlijk eerlijk gezegd niet blij van dat gevoel. Wij kopen voor een week aaan voedsel in en dat gaat prima.( we zijn ook maar met zijn tweetjes) Daarnaast maken we geregeld uitstapjes naar de bio-boer en de Turkse winkel voor de lekkere spulletjes.
Van die hang-andijvie word ik trouwens ook niet vrolijk!
Ik probeer het te voorkomen, maar ook ik gooi wel eens wat weg, tot ergernis van mezelf. Ik ben een echte hamster en er blijft van die enorme voorraad dus wel eens iets te lang liggen. Ik moet wel zeggen dat sinds ik biologisch koop ik minder voorraad aanleg en dat ik dus ook minder hoef weg te gooien.