image

De Britse supermarktketen Sainsbury's heeft een 'groene revolutie' aangekondigd. Het bedrijf zal voor 500 productlijnen overstappen van plastic naar composteerbare verpakkingen. Het gaat o.a. om biologisch fruit, groenten, vlees, en haar gehele pakket aan eigen merk kant-en-klaar maaltijden. Op jaarbasis zullen 150 miljoen plastic bakjes en zakjes worden vervangen, 3.550 ton plastic. In september volgend jaar moet een groot deel van de operatie voltooid zijn. De consument kan de nieuwe verpakking in de gft-bak gooien, want deze bestaat uit biologische materialen zoals mais, suikerriet en zetmeel, die volledig verteren. In januari 2007 wil Sainsbury's 80% van haar biologische groenten en fruit in composteerbare bakjes leveren, en in september 2007 ook alle kant-en-klaar maaltijden. In oktober volgt de overstap voor biologische worstjes en hele kip.

De supermarktketen heeft verpakkingsrichtlijnen opgesteld om haar leveranciers te stimuleren tot overstap naar composteerbare of herbruikbare verpakkingen. Op de verpakking zou de consument informatie moeten krijgen over de milieuvriendelijkheid van de verpakking zoals "Sorry, not recyclable" of "Please recycle".

De supermarkt geeft toe dat de overstap "significante extra kosten" met zich meebrengt, maar dat deze niet zullen worden doorberekend naar consumenten. Sainsbury's koopt bioplastic in van onder andere Natura, Amcor, Novamont en Innovia.


bron: FoodHolland
Dit artikel afdrukken