image
animatie: stichting varkens in nood


Ik weet niet of het aan het voorjaar ligt. Maar het lijkt erop of het ene debat over eten na het andere vecht om de aandacht van de pers, die er gretig op inspeelt.
Vorige week was het de bijeenkomst van alle gilden uit de getergde horeca die een discussie aangingen met Mark Rutte over de slechte service als gevolg van slecht opgeleide en gedesinteresseerde jongeren.

Nu las ik dat de Milieudefensie, de Nederlandse Vegetariërsbond en Stichting Varkens in Nood samen een politiek debat organiseren over de noodzaak tot verandering van vleesproductie en consumptie.
Het voordeel van dit debat is dat je erbij aanwezig kunt zijn. De productie van vlees heeft allerlei negatieve gevolgen voor dierenwelzijn, voor de honger in de wereld en voor het milieu. Denk aan de sloop van enorme oerwouden voor de teelt van soja voor varkens, dieren die hun hele leven in stalen kooien vastgezet worden en graan dat niet aan hongerige mensen maar aan kippen wordt gegeven.

Nederland neemt in de wereld van het vlees een vooraanstaande positie in wat betreft het aantal dieren en de consumptie van dierlijke producten. En Nederland loopt voorop bij de ontwikkeling van nog efficiëntere, nog dieronvriendelijkere manieren om de productie te verhogen.

De negatieve gevolgen van de productie van vlees zijn welbekend, maar wat denken de politici er aan te zullen doen? Of moet de verantwoordelijkheid voor de productiedieren aan de markt (lees: de consument) aan de EU of aan de supermarkten overgelaten worden? Is het misschien wel zo dat de problematiek van vlees eten door milieu- en dierenbeschermings-organisaties (bewust) wordt overdreven? Of is de politiek van mening dat de Nederland minder vlees moet eten en dat hiervoor een extra belasting op vlees geheven moet worden?
Op deze en andere vragen zullen de Tweede Kamerleden Boris van der Ham (D66), Ger Koopmans (CDA), Krista van Velzen (SP) en Harm Evert Waalkens (PvdA) en VVD-Europarlementariër Jan Mulder antwoord moeten geven. Het debat dat zondagochtend 28 mei vanaf 10.30 uur plaats vindt in Paradiso (Weteringschans 6-8, Amsterdam) staat onder leiding van Jan Terlouw. Entreekosten € 4,50. Voor studenten € 2,00. Reservering kaarten via
Stichting Varkens in Nood

bron: culinair.net
Dit artikel afdrukken