image

Moslims worden overal ter wereld steeds meer als een interessante doelgroep erkent. Alleen al in Nederland land wonen momenteel een miljoen moslims, die zowel privé als zakelijk gehouden zijn aan de regels die hun geloof hen oplegt. Ook steeds meer niet-moslims kopen halal producten. Nu zelfs de HEMA in Amsterdam djellaba's, halal wijn en halal rookworst verkoopt moge het duidelijk zijn: halal verschuift van nichemarkt naar mainstream.

De halal-snacks van Mekkafood hebben een veel groter bereik dan alleen moslimconsumenten, stelt René van Appeldorn, verkoopleider Benelux van Mekkafood. Sinds een jaar of vier levert Mekkafood ook bij 60 à 70% van de Nederlandse retailers. Volgens Van Appeldorn worden steeds meer kritische niet-moslims aangetrokken door de hoge kwaliteit. In Nederland gelden de strenge HACCP-regels voor het vervaardigen van voedsel. Mekkafood is bovendien ook nog IFS Higher Level-gecertificeerd. Als daarbovenop ook nog eens de halal-regels gehanteerd worden krijg je een eindproduct dat aan zeer hoogwaardige kwaliteitsen hygiëne-eisen voldoet, verklaart Van Appeldorn.
Babyvoeding
Hoewel er per jaar in Nederland 17.000 moslimbaby's geboren worden heeft geen enkele producent van babyvoeding zich op deze markt gestort. Als borstvoeding plaats maakt voor vast voedsel moeten ook baby's halal eten. Bij gebrek aan babyvoeding met halal vlees gaven moslimmoeders nu nog de voorkeur aan vegetarische babyvoeding en fruithapjes.

Het Britse Kashmiri voedingsmiddelenbedrijf Mumtaz is in het gat in de markt gesprongen. Zij produceren per jaar voor 25 miljoen pond aan halal levensmiddelen, waaronder door het Maleisische Jakim gecertificeerde babyvoeding. Om contaminatie uit te sluiten plastificeren zij elk potje. Hun Nederlandse agent KhanaPeena importeert en distribueert de Mumtaz-producten, zodat halal babyvoeding inmiddels ook in Nederland goed verkrijgbaar is.

Maleisië
Maleisië drukt een duidelijk stempel op de halal-ontwikkeling. Het land staat qua integriteit hoog aangeschreven en heeft als eerste land ter wereld een door de VN erkende halal-certificering. In veel andere landen heerst verwarring omdat er meerdere intepretaties van het begrip halal gehateeed worden, waardoor er verschillende halal-keurmeurken zijn ontstaan. Omdat het Maleisische halal-keurmerk in de verschillende moslimmarkten veel breder geaccepteerd wordt laten veel grote industrieën die hun marktpositie in het Middenoosten en Azië willen versterken de halal productie daarom in Maleisië plaatsvinden.


bron: Supply Chain Maga , met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken