Twaalf gewassen en 5 diersoorten leveren driekwart van ons voedsel op. Dat maakt hen, en ons, kwetsbaar voor ziekten en plagen zoals The Great Famine in Ierland al eens liet zien. "Voorspeld wordt dat 22 procent van de wilde aardappelsoorten door de klimaatverandering in 2055 verdwenen zullen zijn”, meldt Vilt op basis van de studie. “In Ghana en Ivoorkust zullen de cacaobomen de temperatuurstijging van 2 graden die over 40 jaar voorspeld wordt, niet kunnen overleven. En het aantal koffieplantages in Tanzania is met de helft afgenomen sinds 1960.”
Agrobiodiversiteit
De redding kan komen van 'agrobiodiversiteit': de tienduizenden andere, minder grootschalig geteelde voedselgewassen die over de wereld verspreid zijn. Die vormen een genenbank voor bestaande plantensoorten, en een reservoir aan bronnen van nutriënten. "Als er één ding is dat we niet kunnen laten uitsterven, zijn het de voedselsoorten die de 7 miljard mensen op onze planeet in leven houden", zegt Tutwiler in The Guardian. Agrobiodiversiteit noemt ze "een kostbare hulpbron die we aan het verliezen zijn."
Het rapport beschrijft hoe overheden en bedrijfsleven de grote variëteit aan minder bekende voedselgewassen beter kunnen beschermen, verbeteren en gebruiken.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fyto oestrogenen: de vegetarische slager vaart er wel bij. Deze stof is idd een belangrijke speler bij hormoonverstoringen. Zit ook in talloos ander plantaardig fabrieks-gemaks-voedsel. En laten we de medicijnresten in ons (drink)water uiteraard niet vergeten. Dit komt voornamelijk door afvalwater lozingen van de famaceutische industrie en niet eens zozeer door doorgespoelde of uitgeplaste pillen. Het eerst zichtbaar bij vissen en ander waterleven. En dan nog al die andere hormoonverstorende chemicaliën zoals landbouwgifresten in ons eten en ons water. Let maar op: niet transgenders worden de uitzondering.
Wonderwel sluit de reactie van Otto (monoculturen) aan bij de reactie van Theo betreffende transgenders.
Eén belangrijke monocultuur in de wereld betreft soja. Soja heeft hormoonverstorende effecten, kinderen zijn misschien extra gevoelig. De hormoonverstoring gaat o.a. richting de hypothalamus, een onderdeel van de hersenen dat veel functies heeft en o.a. betrokken is bij de sexuele ontwikkeling van mensen. Meer onderzoek is nodig, maar als ik onderstaand overzicht lees, krijg ik een gevoel van "niet pluis".
Effects of phytoestrogen on sexual development
PS: het Wereldnatuurfonds meldt dat Europeanen gemiddeld 61 kg soja per jaar eten, vooral indirect.
Het is toch veel te duur om divers te verbouwen? Monocultuur is het enige wat nog geld oplevert.
Iedere m/v/t moet iets van het leven maken. Maar ik denk wel dat iedere t het liefst een m of v zou zijn.
Theo, daar heb je zeker een punt. Zover had ik niet gedacht. Ik ken er wel een paar, maar heb dit nooit aan hen gevraagd. Ik heb ze alleen maar bewonderd voor hun doorzettingsvermogen en vasthoudendheid.
Ik zie ze echter wel als aanzetter van de genderneutrale beweging. En daar zat ik meer aan te denken bij transgenders in jouw reactie..