Gisteren, woensdag 18 mei 2022, heeft BENEO, een dochter van het Duitse bedrijf Südzucker alle aandelen overgenomen van Meatless BV uit Goes. Beneo maakt functionele ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. Meatless maakt getextureerde plantaardige producten die als ingrediënt worden gebruikt in de vegetarische industrie wereldwijd. Meatless-producten worden ook toegepast als dierlijk materiaal verdunnend ingrediënt in hybride vlees- en visproducten.

Meatless ontwikkelde een uniek productieproces dat de grootschalige productie mogelijk maakt van gewilde texturaten op basis van rijst, tarwe, veldbonen, erwten, lupines, quinoa en andere grondstoffen. Het resultaat is een breed portfolio van neutraal smakende producten die diepgevroren of gedroogd kunnen worden gebruikt als grondstof in vis- en vleesvervangers. De door Meatless ontwikkelde techniek heeft één van de laagste footprints voor getextureerde plantaardige producten. Meatless laat weten "bijzonder verheugd" te zijn met de overname door Südzucker en dochter BENEO om de groei van het bedrijf te versnellen.

De overname past in een opvallende reeks van overnames door grote en buitenlandse bedrijven van Nederlandse vega-innovatoren
Marktanalisten verwachten een forse jaarlijkse groei van de markt voor veganistische en vegetarische producten. Dat laat individuele bedrijven met grote sprongen groeien “In 2021 groeiden we met meer dan 50%. Ook in 2022 groeit de productie met meer dan 50%", zegt oprichter en CEO van Meatless Jos Hugense. "De overname door een sterke en ervaren partner als BENEO maakt de weg vrij om Meatless in de komende jaren significant verder te laten groeien”. Hugense blijft voorlopig Meatless nog leiden met het zittende managementteam.

BENEO wil zijn afnemers een ruime keuze aan plantaardige oplossingen kunnen leveren voor het verbeteren van textuur in vlees- en visalternatieven. Bestuurslid Andreas Herber van BENEO vindt zijn bedrijf en Meatless "perfect bij elkaar passen". BENEO is ervaren op het gebied van grondstoffen en beschikt over brede kennis van ingrediënten. Meatless kan bogen op zijn technologie en producten. Herber: "De overname maakt spannende nieuwe ontwikkelingen mogelijk binnen de portefeuille van BENEO, terwijl het ook de duurzaamheidsambities van het bedrijf ondersteunt.” Het Duitse bedrijf ziet grote perspectieven voor het nieuwe plantaardige aanbod met Europa als primaire markt.

De overnamesom werd niet bekend gemaakt.

Grote bedrijven nemen Nederlandse innovatoren over

De overname past in een opvallende reeks van overnames door grote en buitenlandse bedrijven van Nederlandse vega-innovatoren. De eerste in de rij was De Vegetarische Slager die werd overgenomen door het inmiddels Engelse bedrijf Unilever. Vervolgens werd Vivera overgenomen door het Braziliaanse JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld. Net als de Vegetarische Slager en Vivera is Meatless een van de Nederlandse innovatoren van het eerste uur. Het bedrijf komt nu in Duitse handen.

De serie overnames laat zien dat plantaardig nagemaakt vlees een volwassen markt is geworden waar de grote spelers nu hun slag in willen slaan. Zij hebben het kapitaal en het management om de snelle doorgroei van de start-ups naar de volwassen markt bij te houden. Opvallend is dat de grote concerns hun oog niet laten vallen op de Amerikaanse start-ups, zoals onder meer Beyond Meat, Impossible Foods en Memphis Meat. Ook voor kweekvlees kwamen de eerste grote investeerders uit het buitenland naar Nederland: Mosa Meat kreeg een injectie van Google-medeoprichter Sergey Brin en later het Zwitserse Bell Foods.

De Südzucker Group heeft plantaardige eiwitten gedefinieerd als een prioriteit in haar beleid. De overname ondersteunt de doelstelling van Südzucker om zich te ontwikkelen van een grootschalige verwerker van landbouwgrondstoffen tot een toonaangevende partner voor plantaardige oplossingen.

Südzucker is een belangrijke speler in de levensmiddelensector op het gebied van suiker, speciale producten, zetmeel en fruit. Südzucker is Europa's grootste ethanolproducent. In de traditionele suikersector is de groep Europa's grootste leverancier van suikerproducten, met 23 suikerfabrieken en twee raffinaderijen, die zijn gevestigd in Duitsland, Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Hongarije, Bosnië en Moldavië. Het segment speciale producten biedt consumentgerichte functionele ingrediënten voor levensmiddelen en diervoeders (BENEO), koel- /vriesproducten (Freiberger) en portieverpakkingen (PortionPack Europe). Het bedrijf concentreert zich op groeimarkten. Het CropEnergies-segment van Südzucker is Europa's grootste producent van hernieuwbare ethanol, met productievestigingen in Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië. Andere producten in dit segment zijn eiwitrijke voedingsmiddelen en diervoederproducten, evenals biogene koolstofdioxide. Het nieuwe zetmeelsegment omvat de zetmeel- en ethanolactiviteiten van AGRANA. Het fruitsegment van de groep is wereldwijd actief, is wereldmarktleider voor fruitbereidingen en is een toonaangevende leverancier van vruchtensapconcentraten in Europa. In 2021/22 had de groep ongeveer 18.000 mensen in dienst en genereerde het concern een omzet van €7,6 miljard.

BENEO heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen en produceren van ingrediënten uit natuurlijke bronnen voor voeding, diervoeders en farmaceutische producten. Deze plantaardige functionele ingrediënten helpen de nutritionele en technische eigenschappen van een breed scala aan producten te verbeteren, door de gezondheid te ondersteunen en de smaak en textuur te optimaliseren. Het bedrijf produceert functionele koolhydraten uit suikerbieten, prebiotische cichoreiwortelvezels, plantaardige eiwitten en speciale ingrediënten uit rijst. BENEO werd opgericht in 2007. Het bedrijf is actief in meer dan 80 landen, heeft meer dan 1.000 medewerkers en heeft vijf ultramoderne productielocaties in België, Chili, Duitsland en Italië.

Meatless werd opgericht in 2005. Het bedrijf telt meer dan 20 medewerkers en is gevestigd in Goes. Oprichter Jos Hugense is afkomstig uit een familie van slagers en vleesverwerkers. Hij besloot in 2005 over te stappen op de productie van plantaardige producten. Medegefinancierd door investeringsfonds SHIFT Invest en private investeerders is Meatless inmiddels een succesvolle B2B-leverancier voor de snelgroeiende vegetarische en veganistische markt. Het bedrijf brengt geen producten onder eigen merk op de consumentenmarkt.

Dit artikel afdrukken